Leffa-arvio: Historia toistaa itseään

Star Wars: The Rise of Skywalker (USA, 2019). ★★★★ Ohjaus: J.J. Abrams. Pääosissa: Daisy Ridley, Adam Driver. K-12, kesto: 142 min. Bio-Kaari
Rey (Daisy Ridley), Poe (Oscar Isaac) ja muut vanhat tutut laittavat tuulemaan. Kuva: Lucasfilm Ltd.
Rey (Daisy Ridley), Poe (Oscar Isaac) ja muut vanhat tutut laittavat tuulemaan. Kuva: Lucasfilm Ltd.

Tähän mennessä tapahtunut: Kauan, kauan sitten kaukaisessa galaksissa vastarintaliike on pulassa. Luke on poissa, ja vain Rey, Finn, Poe, Chewie ja Leia ovat Kylo Renin johtaman Ensimmäisen ritarikunnan voiton tiellä.

Vaan kun hätä on suurin, on uusien sankareiden noustava esiin ja muutaman vanhan tutunkin tehtävä paluu, sillä kyse on koko galaksin tulevaisuudesta.

Vuonna 1977 alkanut Star Wars -saaga päättyy nyt, tavallaan, sillä George Lucasin aloittamalle tarinaketjulle on toki luvassa jatkoa jossain muodossa, mutta Skywalkereista kertovan avaruusepookin on aika sulkea viimeinen sivunsa.

J.J. Abramsin ohjaama ja Chris Terrion kanssa kirjoittama yhdeksäs Tähtien sota, vuoden päähän Star Wars: The Last Jedin (2017) tapahtumista sijoittuva Star Wars: The Rise of Skywalker on kaikin puolin perintöä kunnioittava kumarrus ja laserintarkkaan saagan ystäville suunnattu fanituote.

Teknisesti häikäisevän komea ja jokaisen juonilangan lopulliseen solmuun sitomaan pyrkivä jättiseikkailu herättää luonnollisestikin jälleen puritaaneissa murinaa, varsinkin ensimmäisen trilogian loppua toisintamalla, mutta onnistuu silti tarjoamaan yleisellä tasolla varsin hyväksyttävän kulminaatiopisteen 40 vuotta kestäneelle kertomukselle.

Pahimmillaan mennään hyvinkin liki naiiviutta ja asioiden loputonta puhkiselittämistä, mutta vaahtosuinen vauhti auttaa, ja onhan muutama yllätyskin mahtunut joukkoon.

Star Wars: The Rise of Jedi on loppujen lopuksi ihan kelpo klousaus, ihka aito Tähtien sota.

Uusimmat

Fingerpori

comic