Lounais-Häme

Leffa-arvio: Ja oikeutta kaikille

Just Mercy (USA, 2019). ★★★ Ohjaus: Destin Daniel Creton. Pääosissa: Michael B. Jordan, Jamie Foxx. K-12, kesto: 137 min. Forssan Elävienkuvien Teatteri.
Lakimies (Michael B. Jordan) hakee oikeutta syyttä kuolemanselliin teljetyille.
Lakimies (Michael B. Jordan) hakee oikeutta syyttä kuolemanselliin teljetyille.

1980-luvun puolivälissä Harvardista valmistunut lakimies Bryan Stevenson perustaa praktiikkansa Alabamaan, tarkoituksenaan puolustaa väärin perustein kuolemaantuomittuja, jotka eivät siihen itse saa mahdollisuutta.

Destin Daniel Cretonin Just Mercy on selvästi syntynyt tekijöidensä tarpeesta tuoda yleiseen tietoon amerikkalaisen elämänmenon ja oikeuskäytännön pimeät puolet, niiden selkeä rasismi ja viranomaisten virheet, sillä elokuvan hyvin pohjaaman väittämän mukaan yksi yhdeksästä Yhdysvalloissa kuolemaantuomituista on syytön.

Yhä työtään epäoikeudenmukaisuutta vastaan jatkavan Bryan Stevensonin muistelmateokseen Just Mercy: A Story of Justice and Redemption pohjaava lakidraama on kokonaisuutena vahvaa ja tärkeääkin kerrontaa maailmasta, jossa elämme yhä.

Järjen vastaisesti tuomittujen oikeudenkäyntien ja lakia omaksi hyödykseen käyttävien virkamiesten tekojen ohella Just Mercy kuvaa onnistuneesti myös sitä synkkää tunnelmaa, joka vallitsee vihreällä maililla, jolla kuolemaantuomitut odottavat viimeistä matkaansa.

Vaikka Just Mercy onkin oikealla asialla ja esittää sanomansa puhtain sydämin, kokonaisuus on turhasti venytetty, aavistuksen sisäsiisti ja massoja ilman kontroversiaalisuutta houkutteleva sielun puhdistus. Sen vaikuttavaa voimaa ei silti voi kiistää.

Michael B. Jordan tekee vahvaa työtä vakaumuksellisena Stevensonina, ja vallan upean roolin vetää myös Jamie Foxx toivostaan saada oikeutta jo luopuneena Walter McMillianina.

Vahvatunnelmainen ja oikeuden puolesta rasismia vastaan sanomaansa julistava lakidraama Just Mercy on onnistuneesti rekonstruoitu historiantunti ajoista ja tapauksista, jotka ovat yhä valitettavaa arkea.

Uusimmat

Fingerpori

comic