Lounais-Häme

Leffa-arvio: Kauhea, kaunis sota

Taistelulähetit - 1917 (USA, 2019). ★★★★★ Ohjaus: Sam Mendes. Pääosissa: George MacKay, Dean-Charles Chapman. K-16, kesto: 119 min. Bio-Kaari.
Taistelulähetti (George MacKay) sodan melskeessä. Kuva: Francois Duhamel / Universal Pic
Taistelulähetti (George MacKay) sodan melskeessä. Kuva: Francois Duhamel / Universal Pic

Ensimmäinen maailmansota riehuu kuumimmillaan.

Kaksi brittisotilasta saa tehtävän viedä viesti linjojen taakse, ennen kuin saksalaisten virittämä ansa laukeaa ja seurauksena on verilöyly.

Sam Mendesin mestarillinen sotaelokuva Taistelulähetit – 1917 on täysin ansaitusti kymmenen Oscarin ehdokas.

Taistelulähetit – 1917 ei ole ensimmäinen, eikä varmasti myöskään viimeinen (sota)elokuva, jossa muutaman sotilaan harteilla on satojen aseveljien elämä, mutta tapa, jolla Mendes tehtävän kertoo, on jotain ainutlaatuista.

Se on äärimmäisen julmasta ja traagisesta tarinastaan huolimatta myös yksi vuoden kauneimpia elokuvia, josta kiittäminen on yhtä nykyajan parhaimpia elokuvaajia, Roger Deakinsia.

Kamerajumala Deakinsin operoima instrumentti seuraa herkeämättä Scholfieldin ja Blaken vaarallista matkaa niin, että koko rujo retki tuntuu otetun yhdellä otolla.

Deakinsin koko ajan liikkeessä pysyvä ja pääkaksikkoa ja heidän näkökulmiaan valkokankaalta näyttävä kamera tekee kerronnasta äärimmäisen intensiivisen, imaisten katsojan kokonaisvaltaisesti mukaan taistelukentälle.

Pääkaksikko, George MacKay ja Dean-Charles Chapman tekevät kumpikin erittäin hyvää työtä ollen rehellisen aitoja ja uskottavia.

Sivurooleissa nähdään myös kovia nimiä, kuten Colin Firth, Mark Strong ja Benedict Cumberbatch.

Yksi ehdottomasti vuoden vaikuttavimpia ensi-iltoja ja parhaita sotaelokuvia kautta aikojen.

Uusimmat

Fingerpori

comic