Leffa-arvio: Kliseet kierrätyksessä

The Grudge (USA, 2020). ★ Ohjaus: Nicolas Pesce. Pääosissa: Betty Gilpin, Andrea Riseborough. K-16, kesto: 109 min. Forssan Elävienkuvien Teatteri.
Etsivä (Andrea Riseborough) saa pahan palkakseen. Kuva: Allen Fraser
Etsivä (Andrea Riseborough) saa pahan palkakseen. Kuva: Allen Fraser

Japanista tappavana tuliaisena tuotu kiukkuinen henki harventaa majapaikkansa, kirotun talon, asukeita vuosi toisensa jälkeen.

Neljän japanilaisen elokuvan ja kahden jenkkiversion, Kauna 1 ja 2 (2004 ja 2006), jälkeen sama soppa lämmitellään uudestaan.

Puikoissa on tällä kerralla Nicolas Pesce, jonka kierrättäjä Jeff Buhlerin kanssa kirjoittama kiusankappale on saanut yksinkertaisen nimen The Grudge.

Useampaa tarinalinjaa seuraava ja kronologiaa rikkova The Grudge pelittää oikeastaan ainoastaan muutamilla groteskeilla veritöillään ja inhoilla visioillaan, joista tosin ei ensimmäinenkään tule katsojalle yllätyksenä, sillä Pescellä on huono tapa soittaa hälytyskelloja ennen shokkeja.

Ja jos aiemmat versiot ovat tuttuja (muistettavimmat kuvat, suihkukohtauksessa pään sisältä tuleva koura ja kalpea mustatukkainen tyttölapsi löytyvät kattauksesta tälläkin kerralla), jännää ei pääse valkokankaalle syntymään senkään vertaa.

Miehitykseen on saatu mukaan tuntemattomampien Tara Westwoodin, David Lawrence Brownin, John J. Hansenin ja Zoe Fishin lisäksi maineikkaammat komeljanttarit, kuten Jacki Weaver, Andrea Riseborough, Demián Bichir, William Sadler ja monissa kauhukuvissa hyvin viihtynyt Lin Shaye. Tosin ammattilaisten mukanaolo ei millään lailla nosta pelkokerrointa tai tuo juttuun tolkun häivää.

Jo muutamaan kertaan kierrätetyn, tylsän kauhukuvan uudelleenlämmitys tuntuu tyystin turhalta tekeleeltä, ja niinhän se onkin.

Uusimmat

Fingerpori

comic