Leffa-arvio: Kuka sen teki?

Veitset esiin - kaikki ovat epäiltyjä (USA, 2019). ★★★★ Pääosissa: Daniel Craig, Ana de Armas. K-12, kesto: 130 min. Bio-Kaari
Etsivä (Daniel Craig) ratkoo mysteeriä. Kuva: Claire Folger
Etsivä (Daniel Craig) ratkoo mysteeriä. Kuva: Claire Folger

Vaikka kaikki todisteet viittaavat Harlan Thrombeyn kuolleen oman käden kautta, yksityisetsivä Benoit Blanc on varma, että kyseessä on murha.

Rian Johnsonin Agatha Christien ja Arthur Conan Doylen perintöä kunnioittava elokuva moderni murhamysteeri Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä on vuoden viihdyttävimpiä elokuvia.

Johnsonin mainio käsikirjoitus tulvii osuvia anekdootteja lajityypistä, heittäen mukaan myös napakkaa huumoria ja satiirisiakin sapelin sivalluksia.

Koukkuja piisaa enemmän kuin kuusipiikkisessä rapalassa, ja yllätyksetkin onnistuvat olemaan yllätyksiä.

Johnson tekeekin saman kuin puhkikalutulle aikamatkustukselle mainiossa elokuvassan Looper (2012), uuttaa dekkariperinteeseen aimo annoksen adrenaliinia ja hillittömän viileää pirullisuutta, jolla yhtä aikaa kunnioitetaan ja parodioidaan ikivanhaa genreä.

Rakenne hyötykäyttää hienosti perinteistä takaumakerrontaa, jossa vuorottelevat todellinen ja kuulusteluissa kerrottu aikajana.

Tähtitehoja tulviva nimijengi, keulilla Daniel Craig, Christopher Plummer, Chris Evans, Ana De Armas, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Michael Shannon ja Toni Collette, ovat hyvässä synkassa ja tekemisen riemu välittyy hienosti katsomoon saakka.

Eniten fokukseen nousee luonnollisesti Daniel Craig, joka todistaa jälleen, ettei miehellä tule olemaan hädän päivää sen jälkeen kun 007:n smokki on ripustettu kaappiin.

Craigin seuraksi valokiilaan nousee myös hyvän roolin tekevä Ana de Armas, sekä tapansa mukaan vallan suvereeni Christopher Plummer.

Kysymykseen ”Kuka sen teki?” on helppo vastata.

Se oli Rian Johnson.

Ja hyvin tekikin.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic