Lounais-Häme

Leffa-arvio: Matka muistojen merelle

Arktisia matkakuvia / Pohjankävijöiden merkintöjä (Suomi, 1917/2019). ★★★★ Ohjaus: Sakari Pälsi/Kira Jääskeläinen. -S-, kesto: 96 min. Forssan Elävienkuvien Teatteri.
Kiitos Sakari Pälsin, voimme katsoa arktisia matkakuvia 100 vuoden takaa.
Kiitos Sakari Pälsin, voimme katsoa arktisia matkakuvia 100 vuoden takaa.

Vuonna 1917 suomalainen tutkimusmatkailija Sakari Pälsi matkusti elokuvakameransa kanssa Koillis-Siperiaan, ja kaksi vuotta kestäneen matkan vaiheista syntyi dokumentti Aktisia matkakuvia.

1930-luvulla filmikelat katosivat, kunnes ne jälleen löytyivät 1970-luvun puolivälissä ja lopulta restauroitiin digitaalikopioksi Kavin toimesta 2015.

Vuosisataa myöhemmin ohjaaja Kira Jääskeläinen palasi Pälsin jalanjäljissä ja tämän muistiinpanojen avulla Beringin salmelle, jonka tuloksena syntyi Pohjankävijäin merkintöjä.

95 minuutin retki alkuperäiskansa tšuktšien maailmaan, Arktisia matkakuvia / Pohjankävijöiden merkintöjä, on ainutlaatuinen aikamatka, joka näyttää miten Beringin salmen uhanalainen maailma, sen arktinen arki ja ihmiset ovat muuttuneet kehityksen kulmahampaiden puristuksessa.

Maisema on toki nyt erilainen, Uelenin kylä on jo suljettu, nyt paikalla on vain Venäjän itäisin raja-asema, mutta se on vielä tunnistettavissa.

Materiaalin yhdistämisestä syntyy kuva Beringin salmen muutoksesta ja samalla tutkielma sen ihmisten suhteesta luontoon.

Joaquin Carcian ja Uno Helmerssonin kaihoisan musiikin ohella Pälsin mietteille antaa äänensä Jaakko Kiljunen ja Kira Jääskeläisen ajatukset tuo kuultaviksi Vilma Melasniemi.

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic