Lounais-Häme

Leffa-arvio: Metsäjätti on pirun hyvä ja ajankohtainen kotimainen

Metsäjätti (Suomi, 2020). Ohjaus: Ville Jankeri. Pääosissa: Jussi Vatanen, Hannes Suominen. K-7, kesto: 88 min. Bio-Kaari ★★★★
Pasi (Jussi Vatanen) törmää vanhoilla kotikulmillaan menneisyyteensä ja raakaan todellisuuteen.
Pasi (Jussi Vatanen) törmää vanhoilla kotikulmillaan menneisyyteensä ja raakaan todellisuuteen.

Hyvän viran Metsäjätti-konsernissa saanut Pasi palaa kotokulmilleen tehostamaan vaneritehtaan toimintaa, mutta päätyykin globaalin bisnesajattelun puristuksessa punnitsemaan mitä todella tarkoittavat ystävyys ja perhe sekä eduntavoittelu ja etiikka.

Miika Nousiaisen menestysromaani Metsäjätti julkaistiin vuonna 2011, ja se osoittautui jo silloin varsin profeetalliseksi.

Nyt, 2020, Ville Jankerin sen pohjalta ohjaama ja Timo Turusen kanssa käsikirjoittama samanniminen elokuvasovitus on vähintään yhtä ajankohtainen, kun UPM ilmoitti juurikin sulkevansa Kaipolan paperitehtaan.

Nousiaisen teksti on sujuvaa ja aitoa, ja sitä puhuvat näyttelijät hienosti rooleihinsa sopivia, tietäen juurikin tarkkaan mitä tekevät.

Jankerin ohjaus on tekstiin ja sen tulkkeihin luottavaa, tasapainoista ja uskottavaa tekemistä, ja vaikka ei Metsäjätti mikään moralisoiva saarna olekaan, se ei hetkeksikään unohda näyttää keskisormea yltiökapitalismille, joka ei ihmisestä piittaa.

Kevennystä traagisiakin piirteitä saavaan kokonaisuuteen tuo hillittömän hilpeä kertojaääni, jossa korostuu Nousiaisen terävä sanan säilä ja kitkerä huumori.

Jussi Vatanen tekee yhden uransa komeimmista töistä kaiken keskiössä olevana Pasina, jonka matka itseensä on hienovaraisin nyanssein väritetty.

Erinomainen on myös Hannes Suomisen Janne, Pasin lapsuudenystävä.

Vahvasti miehitetyissä sivurooleissa nähdään Anu Sinisalon lisäksi Tommi Korpela, Ilkka Forss, Anna-Riikka Rajanen, Rami Rusinen, Jari Virman, Matti Onnismaa ja Tomi Alatalo.

Aidosti pienen ihmisen puolella oleva Metsäjätti on Koronan kurittaman elokuvavuoden valovoimaisimpia esityksiä, aidosti pienen ihmisen puolella.

Pirun hyvä kotimainen.

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic