Lounais-Häme

Leffa-arvio: Oikeus ja kohtuus

Upseeri ja vakooja (Ranska, 2019). Ohjaus: Roman Polanski. Pääosissa: Jean Dujardin, Louis Garrel. K-12, kesto: 131 min. Forssan Elävienkuvien Teatteri. ★★★
Vastavakoilupäällikkö (Jean Dujardin, vas.) katsoo vakoojana tuomittua (Louis Garrel) ja näkeekin salaliiton.
Vastavakoilupäällikkö (Jean Dujardin, vas.) katsoo vakoojana tuomittua (Louis Garrel) ja näkeekin salaliiton.

Koko Ranska kavahtaa, kun vuonna 1894 armeijan kapteeni Alfred Dreyfus tuomitaan vakoilusta saksalaisten hyväksi.

Pirunsaarelle elinkautiseen tuomitun miehen tapausta ryhtyy tutkimaan myös vastavakoiluyksikön päällikkö Ceorges Picquart, joka saa pian huomata jutun löyhkäävän rotan lailla, sillä salaisia tietoja vuodetaan yhä viholliselle, vaikka pääsyytetty viruukin pahamaineisessa rangaistussiirtolassa.

Taustalla paljastuukin korkealle hierakiassa nousevaa korruptiota ja silkkaa antisemitismiä.

Roman Polanskin Upseeri ja vakooja on ajankuvana komeaa, mutta kerronnaltaan varsin kirjallista ja hidasta jännitysdraamaa, pohjanaan Robert Harrisin 2013 julkaisema samanniminen kirja ja tarkka selonteko tapauksesta.

Jos tapahtumapaikka ja nimi Dreyfus tuntuu tutulta, se johtunee siitä, että samaisella saarella tuomiotaan kärsi myös Henri ”Papillon” Charrière, joka kapteenin nimikkokivellä istuen laski aaltoja.

Venetsiassa Hopeisen Karhun ja parikin Ranskan Jussia, César-palkintoa, keväällä 2020 voittanut elokuva herätti Polanskin omien hyväksikäyttösyytteiden vuoksi siinä määrin polemiikkia ja protestointia, että elokuva-akatemian hallitus joutui eroamaan kontroversiaalin päätöksensä jälkimainingeissa.

Oli ohjaajasta mitä mieltä tahansa, Upseeri ja vakooja pitää mielenkiinnon yllä aavistuksen venytetystä kestostaan huolimatta, josta suurin kiitos hyville näyttelijöille.

Louis Garrel tulkitsee sattuvasti kovia kokevan Dreyfusin roolin, samalla kun Jean Dujardin piirtää osuvan kuvan laajan ja yhteiskuntaa ravistelleen salaliiton paljastavana suoraselkäisenä Picquartina.

Polanskin vakimuusa Emmanuelle Seigner nähdään tämän rakastajattaren roolissa.

Fingerpori

comic

Näkoislehti