Lounais-Häme

Leffa-arvio: Pomon parantava voima

Blinded by the Light (Iso-Britannia, 2019). ★★★★ Ohjaus: Gurinder Chandha. Pääosissa: Viveik Kalra, Kulvinder Ghir. K-12, kesto: 115 min. Bio-Kaari
Bruce Pomo Springsteen voimaannuttaa Javedin (Viveik Kalra). Kuva: NICK WALL PHOTOGRAPHY
Bruce Pomo Springsteen voimaannuttaa Javedin (Viveik Kalra). Kuva: NICK WALL PHOTOGRAPHY

On vuosi 1987 Maggie Thatcherin johtamassa Englannissa. 16-vuotiaan Javedin arki on täynnä rasismia ja kasvukipuja, kun kotonakaan ei tehdä muuta kuin valiteta tavoista ja rahan vähyydestä.

Herkkä runopoika kokee herätyksen, kun hän saa kuulla Bruce Springsteenin musiikkia, joka avaa lukot luomistyön tulla.

Gurinder Chandha löi läpi suuren yleisön tietoisuuteen elokuvallaan Parempi kuin Beckham jo vuonna 2002 eikä vertauksilta tuohon symppikseen kasvukertomukseen voi välttyä. Blinded by the Light on kuin sen temaattinen jatko-osa.

Blinded by the Light on myös ajankuvaltaan onnistunut, värimaailmaansa myöten realistinen aikamatka 30 vuoden takaiseen Englantiin, jonka musaraidalla kuuluu tietenkin lukuisat aikalaisbiisit ja tietenkin Pomo, joka tekijöiden yllätykseksi antoi tusinan kappaleitaan elokuvan käyttöön.

Chandha visualisoi musiikin kuviksi ja syöttää valkokankaalle tekstinpätkiä, joiden kautta Javedin voimaantuminen kasvaa konkreettiseksi kokemukseksi.

Viveik Kalra on pääroolissa Javedin raikas ja sympaattinen saaden hyvän vastavoiman Malik-isää aidosti esittävältä Kulvinder Ghirilta.

Myös sivuroolit ovat taiten täytettyjä. Hayley Atwell on Javedin koulun uusi äidinkielenmaikka, Aaron Phagura ulkopuolisuuden hyvin ymmärtävä ystävä Roops, Dean-Charles Chapman paras kaveri Matt ja Nell Williams sydämen valittu Eliza.

Kokonaisuutena herkkä ja koskettava Blinded by the Light on niitä elokuvia, joita huomaa katselevansa koko ajan hymyillen.

Musiikilla kun on oikeastikin parantava ja elvyttävä voima.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti