Leffa-arvio: Tarjolla taikoja ja toimintaa

Eteenpäin (USA, 2020). ★★★★ Ohjaus: Dan Scanlon. Suomenkieliset äänet: Riku Nieminen, Henri Piispanen. K-7, kesto: 103 min. Bio-Kaari & Forssan Elävienkuvien Teatteri.
Veljekset, reilusti taikuutta ja pakettiauto, siinäpä seikkailun resepti. Kuva: Pixar
Veljekset, reilusti taikuutta ja pakettiauto, siinäpä seikkailun resepti. Kuva: Pixar

Maailmassa joskus ollut taikuus on aikojen saatossa ja teknologian kehittyessä hävinnyt, mutta se ei estä Kajastuksen veljeksiä, Aaroa ja Ilkkaa, haaveilemasta kunnon seikkailusta.

Sellainen saadaankin, kun Ilkka saa 16. syntymäpäivänään edesmenneeltä isältään Villeltä mystisen lahjan, jolla hän voisi palata yhdeksi vuorokaudeksi poikiensa elämään.

Tästä alkaa retki, joka tulvii keijujengejä, kirouksia ja hirviöitä, mutta myös uusia ystäviä, joiden avulla kesken jäänyt taika on mahdollista saattaa loppuun.

Dan Scanlonin ohjaama Eteenpäin edustaa uutta Pixaria, koko perheen animaatioita, joissa hauskanpidon ja vauhdin takana on myös vakavampia teemoja.

Tässä tapauksessa kyseessä on kaipaus ja suru pääparin yrittäessä kaikkensa saadakseen rakkaan, edesmenneen isänsä luokseen, edes yhdeksi päiväksi.

Koskettavasta perusrakenteestaan huolimatta Eteenpäin on kuitenkin varsin vauhdikas, hillittömän hauska ja kekseliäs fantasiaseikkailu, jossa, Pixarin tapaan piisaa referenssejä lainoja moniin eri elokuviin ja varsinkin peleihin.

Osuvia ovat myös vertailut nykyaikaiseen reaalimaailmaan, jossa high-tech-ohjelmat, applikaatiot ja laitteet ovat korvanneet perinteiset tekotavat muodostaen varsinkin nuorisolle nykyään jo haitaksi asti kasvaneen riippuvuuden.

Nuorimmalle pikkujengille varsin koskettavaksi menevä finaali voi vaatia aikuisemmalta leffaseuralta pikkuisen lisäselityksiä.

Mukavan tasokkaassa suomidubissa on äänessä tutut talentit, kuten Riku Nieminen (Aaro), Henri Piispanen (Ilkka), Sanna Saarijärvi (Mantikori) ja Stan Saanila (konstaapeli Kopukka).

Vaikkei Eteenpäin välttämättä täysin ylitäkään Pixarin edellisillä leffoillaan itselleen asettamia rimoja, on se yhtä kaikki vallan mainio tapa viettää koko perheen yhteistä elokuvailtaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic