Leffa-arvio: Täyttä vauhtiviihdettä

Sonic the Movie (USA, 2020). ★★★★ Ohjaus: Jeff Fowler. Pääosissa: James Marsden, Jim Carrey. K-7, kesto: 99 min. Bio-Kaari & Forssan Elävienkuvien Teatteri.
Ulkoavaruuden Sonic-siili ei pahemmin jarruttele. Kuva: Photo Credit: Courtesy Paramount
Ulkoavaruuden Sonic-siili ei pahemmin jarruttele. Kuva: Photo Credit: Courtesy Paramount

Äänen nopeudella kiitävä tulija toiselta planeetalta, Sonic, saa peräänsä hallituksen pahan kätyrin, tohtori Robotnikin, mutta onneksi kaverikseen mukavan sheriffi Tomin.

Ei ole lainkaan arkea, että videopeleistä saisi rakennettua onnistuneen elokuvan. Edellinen lajityypin vastaava oli ihan hilpeä Pokémon Detective Pikachu (2019), ja nyt paikkaa auringossa on havittelemassa seuraava digitaalisesti luotu pääosanesittäjä.

Peliyhtiö Segan 1990-luvun alussa esittelemän hahmon ja koko firman maskotti, ääntä nopeammin liikkuvan siilin Sonicin tarina saa ensimmäisen kokopitkän elokuvansa.

Jeff Fowlerin ohjaama Sonic the Movie yllättää iloisesti.

Sen lisäksi, että viihdyttävä vauhtiraina tykittää valkokankaalle komeasti koordinoituja toimintakohtauksia, sillä on myös suuri sydän perustarinan korostaessa kauniisti ystävyyden, yhteistyön ja avunannon merkitystä.

Ja jos tämä ei vielä riitä, Sonic the Movie palauttaa myös kumikoomikko Jim Carreyn takaisin mukavuusalueelleen, jossa koko kehollaan komiikkaa luova taituri on aina parhaiten viihtynyt.

Perustarina on pohjimmiltaan yksinkertainen E.T.-variantti (1982), jossa ulkoavaruuden olento saapuu Tellukselle, saa peräänsä hallituksen pahat tiedeihmiset, mutta selviytyy lopulta uusien ystäviensä avulla.

Tuttuus ei kuitenkaan haittaa, sillä kuten nimihenkilölleenkin, Sonic the Movielle tärkeintä on vauhti, jota piisaakin alusta loppuun.

James Marsden tekee tasaisen hyvää työtä Tomin roolissa, Ben Schwartz antaa Sonicille mukavan energisen äänen, mutta shown varastaa ehdottomasti tyystin pitelemätön Jim Carrey.

Elokuvan tekijöiden luotto koomikkolegendaan oli rajaton, ja mies saikin varsin vapaat kädet improvisoida kohtauksiaan. Ja niin Carrey myös tekee, lyö itsensä kehiin tutulla tavalla ja ottaa tilan haltuun Ace Venturamaisen suvereenisti.

Jos miehen komiikasta ei pidä, Sonic kannattaa siinä tapauksessa jättää väliin, mutta jos tämän vallaton komiikka tuntuu omalta, leffa tarjoaa monta hillitöntä hetkeä oman alansa huipun parissa. Vauhdillaan viihdyttävä vauhtiraina on samalla Jim Carreyn paluu omimpaan osaamiseensa.

Ja jos kassat jatkavat kilkutustaan kuten tähän asti, jatkoakin seuraa satavarmasti.

Uusimmat

Fingerpori

comic