Leffa-arvio Tenet: Parasta juuri nyt

Tenet (USA,2020). ★★★★★ Ohjaus: Christopher Nolan. Pääosissa: John David Washington, Robert Pattinson. K-16, kesto: 150 min. Bio-Kaari & Forssan Elävienkuvien Teatteri.
Päähenkilö (John David Washington) kamppailee ajankulkua vastaan maalla, merellä ja ilmassa.
Päähenkilö (John David Washington) kamppailee ajankulkua vastaan maalla, merellä ja ilmassa.

Keikalla pahasti osumaa ottanut nimetön CIA-agentti värvätään huippusalaiseen yksikköön, jonka tehtävänä on estää maailmaa uhkaava tuho. Operaatio osoittautuu nopeasti paitsi huippuvaaralliseksi myös tyystin erilaiseksi kuin koskaan aiemmin, sillä vihollisella on keinot manipuloida reaaliaikaa.

Christopher Nolanin käsikirjoittama ja ohjaama Tenet on täydellinen elokuvaelämys, jotain sellaista, jota et ole ennen kokenut.

Huikean, mielikuvituksen äärimmilleen virittävän tarinan funktion keskiössä on aika, mennyt ja tuleva, mahdollisuus korjata virheet, mutta myös mahdollisuus tuhota ihmiskunnan tulevaisuus.

150 minuutin matka Nolanin luomaan vaaralliseen ja kiehtovaan vakoilun maailmaan on jokaisen sekuntinsa väärti.

Vaikka Nolanin luoma todellisuus tuntuukin aluksi täysin käsittämättömältä ja hetken jopa keinotekoiselta, sen juuresta löytyy nopeasti aivan oma partaveitsenterävä logiikkansa. Tenet onkin elokuva, joka vaatii katsojaltaan tavallista enemmän keskittymistä, mutta vaiva palkitaankin sitten moninkertaisesti.

Mittakaavaltaan Tenet on ehdottomasti yksi koronaviruksen rokottaman elokuvavuoden suurimmista teoksista, globaali ajojahti, jossa ei ole tingitty yhdestäkään yksityiskohdasta.

Vahvat geenit isältään Denzeliltä perinyt John David Washington tekee laatutyötä nimettömänä protagonistina.

Yhtä tehokkaan roolin vetää myös hiukan Leonardo DiCaprion tapaan söpöstä pojasta arvostetuksi ja vakavasti otettavaksi ammattilaiseksi kasvanut Robert Pattinson.

Elisabeth Debicki on Kat, kaiken keskiössä oleva äiti ja yhden uransa hurjimmista vedoista valkokankaille täräyttävä Kenneth Branagh antagonisti Andrei Sator.

Vuoden parasta elokuvaa valittaessa meillä on tässä nyt yksi vahvimmista ehdokkaista.

Tenet on vuoden suurin ja vaikuttavin elokuva.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti