Lounais-Häme

Leffa-arvio: Tervetuloa Overlook hotelliin, huoneenne 237 on vapaana

Doctor Sleep (USA 2019). Ohjaus Mike Flanagan. Pääosissa: Rebecca Ferguson, Ewan McGregor, Kyliegh Curran. K16, kesto: 152 min. Forssan Elävienkuvien Teatteri. ★★★★
Oi niitä aikoja! Dan (Ewan McGregor) kurkistaa menneisyyden kauhuihin.
Oi niitä aikoja! Dan (Ewan McGregor) kurkistaa menneisyyden kauhuihin.

Sen jälkeen, kun Danny Torrance selvisi seonneen isänsä kynsistä Overlook hotellissa 40 vuotta sitten, hän on pitänyt hohtamisensa aisoissa juomalla viinaa.

Mutta nyt on tullut aika laittaa korkki kiinni ja palata pahuuden tyyssijoille.

Vuonna 1977 maailman menestynein kauhukirjailija Stephen King julkaisi yhden pääteoksistaan Hohdon, jonka 1980 ensi-iltansa saanut, samanniminen elokuvasovitus Stanley Kubrickin ohjaamana kauhistutti katsojia ympäri maailmaa, ja on yhä yksi kauhuelokuvien merkkiteoksia. King palasi aiheeseen vuonna 2013 romaanillaan Tohtori Uni, jonka on nyt adaptoinut valkokankaalle kauhun pohjimmaisen olemuksen hyvin ymmärtävä Mike Flanagan.

Doctor Sleepin mystisen keskuksen avainsana on hieman yllättäenkin alkoholismi, josta niin isä Jack, jota Hohdossa esitti ikimuistoisesti Jack Nicholson, sekä poika Danny kärsivät.

Toinen on se, että vanhojen Hohto-otosten käyttämisen sijaan Flanagan on rekonstruoinut kohtauksia seuraten laserintarkasti Kubrickin kuvakulmia ja sijoitteluja hetkissä, joissa paluu Overlook hotelliin tuntuu täysin aidolta ja autenttiselta.

Vaikka kyseessä onkin muotopuhdas kauhuelokuva, Doctor Sleep jättää fiksusti pois halpahintaiset hyppyshokit, keskittyen olemaan enemmänkin melankolinen kasvukertomus ja koskettava kuvaus lopullisesta lunastuksesta.

Ja vaikka elokuvalla on mittaa yli kaksi ja puoli tuntia, se ei tunnu lainkaan venytetyltä vaan päinvastoin.

Ewan McGregor tekee erinomaisen hyvää työtä Dannyna, löytää juuri oikeat nyanssit kipuilevan ja toipuilevan rapajuopon elämästä ja osaa jalostaa ne aidoksi olemukseksi.

Rebecca Fergusonille siunaantunut hohtovampyyri Rosen rooli ei ole niitä palkitsevimpia, mutta lahjakas lady klaaraa silti osansa kunnialla.

Doctor Sleep onnistuu liki mahdottomassa, ollen itsenäinen jatko-osa ja samalla syvästi originaalille kumartava pastissi, jonka ei tarvitse hetkeäkään hävetä vanhempansa rinnalla.

Mike Flanaganista kuullaan vielä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti