Lounais-Häme

Leffa-arvio: Usko tai älä

Eden (Suomi, 2020). Ohjaus: Ulla Heikkilä. Pääosissa: Linnea Skog, Aamu Milonoff. K-7, kesto: 93 min. Bio-Kaari. ★★★
Jenna (Linnea Skog, keskellä) on riparilla seurueensa keskipiste.
Jenna (Linnea Skog, keskellä) on riparilla seurueensa keskipiste.

Ryhmä ihan tavallisia ja erilaisia nuoria on kokoontunut saareen rippileirille.

Viikon aikana etsitään paitsi Herran sanan syvempää merkitystä, myös sitä tietä, mille tulevaisuudessa kääntyä.

Vaikka koko instituutio on suomalainen keksintö (ensimmäinen ripari järjestettiin Nurmijärvellä 1936), rippileirileffoja ei Suomessa ole vielä tehty ensimmäistäkään, mutta Ulla Heikkilän kirjoittama ja ohjaama esikoinen, Eden, yrittää paikata puutetta.

Ei siinä, että Eden tuputtaisi raamatun oppeja, sitä se ei tee, sillä uskonto on, aivan kuten oikeallakin riparilla, vahvasti läsnä, mutta jokaisen yksilön omassa harkinnassa, mitä sen kanssa tulevaisuudessa tekee.

Symboliikkaa ja vertauskuvallisuutta tulviva käsikirjoitus tutkii uskoa enemmän yhteisöllisyyttä, mutta jättää henkilöhahmot turhan ohuesti hahmotelluiksi karikatyyreiksi, joilla ei ole kuin maksimissaan kaksi luonteenpiirrettä.

Toinen turhan helppo ja kulunut ratkaisu on Heikkilän tapa irrottaa viikonpäivien mukaan nimetyt kohtaukset toisistaan turhanpäiväisellä popmusiikilla.

Näistä huolimatta jokainen henkilö tuntuu silti aidolta ja myös teinien dialogissa on oikeanoloinen klangi.

Nuoret näyttelijät, etunenässä Aamu Milonoff, Bruno Baer ja Linnea Skog tekevät kaikki hyvää työtä, eikä moitteen sijaa löydy aikuisistakaan.

Mainio Satu Tuuli Karhu piirtää osuvan kuvan palavasti yläkerran sanomaan uskovana tulisieluna, ja vaikka Tommi Korpela näyttelee jälleen kerran lähinnä Tommi Korpelaa, miehen karismalla pystyy ohuemmankin karaktäärin nostamaan aihiosta aidoksi.

Tekijänsä esikoiseksi Eden on yllätyksettömyydestään huolimatta kelpo esitys, jota voi hyvinkin suositella sen vahvimmalle kohderyhmälle.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti