Lounais-Häme

Leffa-arvio: Valta vaihtui Vatikaanissa

Kaksi paavia (Iso-Britannia, 2019). ★★★★ Ohjaus: Fernando Meirelles. Pääosissa: Anthony Hopkins, Jonathan Pryce. K-12. Kesto: 125 min. Forssan Elävienkuvien Teatteri.
Paavin pallit askarruttavat ylimpiä kirkonmiehiä (Anthony Hopkins (vas.), Jonathan Pryce). Kuva: Peter Mountain
Paavin pallit askarruttavat ylimpiä kirkonmiehiä (Anthony Hopkins (vas.), Jonathan Pryce). Kuva: Peter Mountain

Vuonna 2013 saksalainen Joseph Ratzinger, eli paavi Benedictus XVI teki jotain, mitä yksikään katolisen kirkon johtaja ei ollut tehnyt sitten vuoden 1415. Hän jättäytyi pois tehtävistään omasta tahdostaan.

Yhtä lailla yllätys oli myös hänen seuraajansa, argentiinalainen Jorge Mario Bergoglio, josta tuli paavi Franciscus.

Siinä missä Benedictus oli äärimmäisen konservatiivinen johtaja, joka vastusti ehkäisyä ja tuomitsi homoseksuaalisuuden ja naispappeuden, Franciscus edusti uudenlaista ajattelua ja tuli tunnetuksi yhteiskunnan heikompiosaisten tukijana ja auttajana.

Mestarillisen City of God -elokuvan (2002) tekijänä läpilyöneen brasilialaisohjaaja Fernando Meirellesin Kaksi paavia esittää dramatisoidun version kahden todellisen henkilön tapaamisesta ja heidän keskusteluistaan kaikesta maan ja taivaan välillä.

Vaikka miehet edustivat hyvinkin erilaisia näkökantoja katolisen kirkon tilasta ja tulevaisuudesta, Anhony McCartenin käsikirjoittama puhelias draama näyttää kaikki merkkihenkilöä hyväntuulisina humoristeina, joista tuli hyvät ystävät.

Anthony Hopkins ja Jonathan Bryce tekevät kumpikin erinomaista työtä terävän, hauskan ja tarkkaan harkitun dialogin taitavina tulkkeina.

Elokuva on nähtävissä Netflixissä 20.12.2019 alkaen.

Uusimmat

Fingerpori

comic