Lounais-Häme

Leffa-arvio: Vieraan varaksi

Parasite (Etelä-Korea, 2019). ★★★★★ Ohjaus: Joon-ho Bing. Pääosissa: Kang Ho Song, Woo-Shik Choi. K-16, kesto: 131 min. Forssan Elävienkuvien Teatteri
Ilmaisella Wi-Fillä alkuun, eihän pikku huijaus ole vaaraksi kenellekään, eihän...
Ilmaisella Wi-Fillä alkuun, eihän pikku huijaus ole vaaraksi kenellekään, eihän...

Kimien köyhä perhe luovii itsensä varakkaiden Parkien palvelukseen, synnyttäen tapahtumaketjun, jolla on arvaamattomia seurauksia.

Cannesin Kultaisen palmun ja Golden Globen voittaja, ja erittäin todennäköisesti myös Oscarilla kruunattava, Joon-ho Bongin ohjaama ja Jin Won Hanin kanssa käsikirjoittama Parasite on huima elokuvaelämys, kylmäävä trilleri, sysimusta tragikomedia ja armottoman rankka sosiaaliraportti Korean yhteiskunnallisista luokkaeroista todella köyhiin ja todella rikkaisiin.

Kärjistys kahdeksi hajonneen, mutta silti saman kansanryhmän välillä on tietenkin äärimmäinen, mutta kokonaisuutena ratkaisu toimii hypnoottisen vaikuttavasti.

Täysin uniikki Parasite tuntuu oudosti yhtä aikaa vieraalta, mutta myös kummallisen tutulta, tarinalta, jonka kaukainen sukulainen voisi olla vaikkapa Alex van Wanderdamin psykologinen painajainen Borgman (2013).

Jokainen näyttelijöistä tekee huikean uskottavaa työtä, mutta vahvimmat muistijäljet jättävät Song Kang-ho Kimin klaanin isänä sekä Lee Jung-eun Parkien entisenä taloudenhoitajana Moon-gwangina.

Kymmenien ja kymmenien kriitikoiden vuoden 2019 listojen piikkipaikalle äänestetty Parasite on kaiken maineensa arvoinen elokuvaelämys. Ilkeästi ironinen, rankasti realistinen, hyytävän häiritsevä ja lujaa potkaiseva parituntinen, jonka jälkeen maailmaa katsoo vallan eri tavalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic