Lounais-Häme

Leffa-arvio: Virpi Suutari maalaa mestaripiirroksen Alvar ja Aino Aallosta

Aalto (Suomi, 2020). ★★★★ Ohjaus: Virpi Suutari. Pääosissa: Alvar Aalto, Aino Aalto.
Alvar Aalto kotipihallaan
Alvar Aalto kotipihallaan

Palkittu dokumentaristi Virpi Suutari on tehnyt jättimäisen urakan tuodessaan valkokankaille massiivisen, mutta myös herkän intiimin muotokuvan modernismin mestareista, arkkitehti Alvar Aallosta ja tämän vaimosta Ainosta.

Ennennäkemätön arkistomateriaali nivoutuu nykypäivässä kuvattuihin (kameran takana kotimainen mestaritrio Heikki Färm, Tuomo Hutri ja Jani Kumpulainen) kohteisiin ja haastatteluihin saumattomasti, luoden visuaalisesti valloittavan ja kokonaisvaltaisen kuvan maailmanlaajuista arvostusta hankkineiden taiteilijoiden elämästä.

Kymmenien, menneen ja nykyisyyden, kulttuurihahmojen kommentoinnin ja sitaattien taustalla kulkee punaisena lankana Alvarin ja Ainon henkilökohtainen kirjeenvaihto (lukijoina Martti Suosalo ja Pirkko Hämäläinen).

Fokukseen nostetaan myös Elissa Mäkiniemi, Alvarin toinen vaimo, jonka kanssa hän avioitui Ainon kuoleman jälkeen vuonna 1952.

Seitsemässä maassa kuvattua elokuvaa varten on digitoitu myös valtaisa määrä vanhaa materiaalia, mutta Suutari osaa jakaa runsaan informaation juuri oikeassa suhteessa tiedetyn ja ennen kuulemattoman välillä.

Kaunis ja esteettinen tietopaketti on enemmän kuin osiensa summa, se on elämys myös kaikille elokuvan ystäville.

Uusimmat

Fingerpori

comic