Lounais-Häme

Legendaarinen huoltajapari

Forssan Jalkapalloklubilla on jotain sellaista mitä monen muun seuran kannattaa jopa pikkuisen kadehtia. Pappakaksikko Markku Harteva – Ilkka Kilpinen on nimittäin hoidellut seuran edustuksen huoltohommia yhteensä reilut 70 vuotta.

– Sundellin Pertti oli aloittaessani D-juniori, joten siitä voi ihan jokainen laskea kuinka vuosia on kulunut, ”Pappa” Harteva sanoo.

Hartevan ensimmäisessä huoltokassissa ei Alun Urjalan vierasottelussa ollut muuta kuin pumppu, mutta vähitellen kassi alkoi täyttyä kun mies itse kouluttautui muun muassa teippaamisen jalossa taidossa.

Hartevan rinnassa onkin aina sykkinyt sen verran suuri jalkapallosydän, että teippiä on silloin tällöin riittänyt myös vierasjoukkueen tarpeisiin.

Oma futisura miehellä jäi yhden ottelun mittaiseksi, mutta sitäkin kunniakkaammaksi. Alku nimittäin kohtasi Nummen kentällä Hämeenlinnan Härmän, mutta syystä tai toisesta kotijoukkueelta puuttui maalivahti.

Eikä pappaa tarvinnut kovin pitkään tehtävään suositella varsinkaan kun erotuomari katsoi sääntöjä sen verran läpi sormien, että hyväksyi Hartevan pelikengät eli varrelliset talvilenkkarit.

– Siihen matsiin oli hyvä myös lopettaa, sillä pidin nollan.

Kilpisen Ilkalla ei ole takanaan virallista jalkapallouraa, mutta siihen aikaan kun paikallinen futispuulaaki oli kukkeimmillaan, niin Ilkka valittiin tai hän joutui maineikkaan halootalon eli puhelinlaitoksen veräjän vartijaksi.

– Pesäpalloa olin nuorempana pelannut ja siepparin tontilla, joten refleksini olivat koko lailla kunnossa ja tulihan niissä peleissä muutamia koppejakin otettua.

Ilkka ajautui paikallisen jalkapallon pariin kun poika pelasi. Alkuun hän toimi pojan joukkueen huoltajana ja sen jälkeen odottivat jo suuremmat haasteet kun edustus ilmoitti tarvitsevansa Kilpisen palveluja.

Kilpinen kävi useamman teippaus- ja ensiapukurssin eikä pysty edes arvioimaan kuinka monta sataa tai tuhatta rullaa on pelaajien raajoihin vuosien aikana käärinyt.

– On ollut sellaisiakin pelejä ettei ole tarvinnut persustaan penkistä nostaa, mutta enemmän sellaisia kun on saanut juosta kentälle koko ajan. Mutta mielenkiintoista ja antavaa on ollut.

Kaksikko ei ole työstään kummempaa meteliä pitänyt, sillä heille riittää se, että pelaajat ovat olleet tyytyväisiä.

Kaverusten pitkän uran aikana on tapahtunut paljon. Seuran nimi on vaihtunut Alusta A-Futiksen kautta Forssan Jalkapalloklubiin ja niin valmentajia kuin pelaajiakin on tullut ja mennyt.

Eniten tapahtui kuluvan vuosikymmenen alussa kun jostain ilmestyi jonkinlainen kummisetä, jolta ei tavoitteita eikä pätäkkääkään puuttunut.

Pelaajia tuli seuraan jokaisesta ilmansuunnasta ja Jokereitten kanssa tehtiin jopa ainakin puolivirallista yhteistyötä.

– Muistan ainakin sellaiset nimet kuin Niklas Tarvajärvi, Tero Karhu ja Lahdessakin sen jälkeen maaleja mättäneen Rafaelin, Harteva sanoo.

Kilpinen taas kaivaa muistinsa lokeroista jonkun Silvan, yhden chileläisen ja taisipa nipussa pelata yksi sveitsiläinenkin.

– Se oli sitä aikaa kun tapahtui niin kentällä ja varsinkin sen ulkopuolella.

Kaksikon pitkästä ja onnistuneesta urasta kertoo jotain myös se, että vähän siellä ja täällä tulee seuran entisiä pelaajia kättelemään ja muistelemaan menneitä ja useimmiten positiivisessa hengessä.

– Kyllähän näin isoon laumaan muutama mulkerokin on mahtunut, mutta heistä ei ole jälkeenpäin kummempaa kuulunut ja ovat varmasti väistelleetkin ettei vain törmättäisi.

FJK:n tämänhetkistä tilannetta veteraanikaksikko pitää haastavana, mutta samalla erittäin hienona.

– Seurassa on tehty pitkäjänteistä juniorityötä vuosikausia ja nyt pojilla on tilaisuus näyttää mitä ovat oppineet ja kuinka pitkälle eväät riittävät. Luulisi tällaisen oman kylän poikien joukkueen kiinnostavan myös katsojia, toteaa Harteva, jolle on huoltajahommien lisäksi tälle kaudelle siunaantunut myös toisen joukkueenjohtajan tehtävät. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic