Lounais-Häme

Legolandin poliisikortti ei sopinutkaan Forssassa

-Saa kaahata! huudahtaa 5-vuotias Niklas Noronen, kun häneltä kysytään, mikä Forssan liikennepuistossa on hauskinta.

Niklaksen seurana liikennepuistossa ajeli 6-vuotias isoveli Patrik, joka on huomannut, että pelkkä kaahailu ei kannata. On parempi osata myös käyttäytyä liikenteessä oikein ja tuntea liikennesäännöt.

-On vaikea muistaa katsoa ympärille. Meinasin kerran kävellä Vesihelmellä tien yli, kun valo oli punainen, Patrik puhisee.

Kaksikon mukaan liikennesääntöjen ja -merkkien opettelu on ollut helppoa, ja liikennepuistosta on kuulemma ollut apua opettelussa.

Forssan liikennepuistossa lapset voivat testata liikennetietämystään suorittamalla jo perinteeksi muodostuneen poliisikortin, joka on osoitus liikenneosaamisesta.

-Kokeessa täytyy tunnistaa viisi kuudesta liikennemerkistä. Sen lisäksi täytyy tietää puiston säännöt ja ajaa inssiajo, jossa näyttää osaavana liikennesäännöt, sanoo Voice of Finlandistakin tuttu Marko Simi, joka työskentelee kesällä liikennepuiston valvojana.

Niklas ja Patrik ovat jo suorittaneet poliisikortin – Tanskan Legolandin liikennepuistossa.

-Se ei kelvannut täällä, kaksikko sanoo harmistuneena.

Espoossa asuvat Norosen veljekset ajelevat ainakin kerran kesässä Forssassa, kun perhe käy Tammelassa sijaitsevassa mummolassa. Simin mukaan suurin osa liikennepuistossa käyvistä lapsista on lähialueelta, jotka käyvät kesän aikana ajelemassa useammankin kerran.

-Poikkeuksiakin on, moni on tullut kauempaa seudulle esimerkiksi kesänviettoon. Moni tulee myös Somerolta tai muista lähikunnista, Simi selittää.

Samaan aikaan Niklaksen ja Patrikin kanssa ajelemassa oli kauempaakin tulleita, sillä 5-vuotias Gage ja 3-vuotias Bella-Grace asuvat Australiassa. Suomalaisia liikennesääntöjä kaksikolle oli opettamassa 8-vuotias Nuppu-serkku.

-Jännitän, että pysyvätkö lapset oikealla kaistalla, Gagen ja Bella-Gracen äiti Eveliina Churchill nauraa.

Aurinkoisina päivinä liikennepuistossa käy Simin mukaan jopa yli 100 lasta. Kulunut kesä ei ole kuitenkaan ollut pelkästään auringonpaistetta, mikä on myös näkynyt kävijämäärissä jonkin verran.

-Viime perjantaina oli rankkasade, jonka alettua täällä ei ollut enää ketään. Usein täällä jotkut rohkeat kuitenkin ajavat sadetta uhmatenkin. Kumisaappaat ja kuravaatteet päälle, niin mikäs siinä ajellessa. Jos kuitenkin sataa ihan kunnolla ja teiden pinnat ovat liukkaat, emme voi päästää ajamaan, Simi selittää.

Liikennepuisto on auki ainakin heinäkuun loppuun asti.

-Jos säät sallivat, nuorisotoimesta joku tulee todennäköisesti pitämään tätä auki vielä elokuussakin, mutta viimeistään koulujen alkaessa puisto sulkee porttinsa. Syksyllä saattaa olla vielä jonkinlainen piknik-päivä vielä, Simi sanoo. FL

Forssan liikennepuisto Eteläisellä Puistokadulla auki ma-pe klo 9–15 ja to klo 18–20.

Fingerpori

comic