Lounais-Häme

Lehmipaimeneksi Evolle? – Metsähallitus etsii myös ensi kesäksi paimenia 15:een eri kohteeseen

Onnin majaan paimeneksi mielivä saa hoidettavakseen lapinkarjan. Kuva: Pekka Rautiainen
Onnin majaan paimeneksi mielivä saa hoidettavakseen lapinkarjan. Kuva: Pekka Rautiainen

Metsähallituksen Paimenviikot ovat pian jälleen haussa. Suosituksi kesäkokemukseksi noussut lammaspaimentaminen on samalla äärimmäisen tärkeää luonnonhoitoa. Ensi kesänä paimennetaan yhteensä 15 eri kohteessa.

Paimenta etsitään myös Lammille Evon Mustajärvelle Onnin majaan. Viime kesäksi Mustalahden torppaan haki 672 paimeneksi mielivää.

Mustajärven torppa on juuri remontoitu talo kauniissa perinnemaisemassa Evon retkeilyalueella. Laitumella on pohjoissuomenkarjaa eli lapinlehmiä sonnin kera.

Ilmaiseksi idylliin ei pääse, vaan paimenviikon hinta on 500 euroa. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä.

Evon lehmipaimenviikko on aina maanantaista maanantaihin ja ne kestävät kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Vuonna 2020 paimenkohteiden joukossa on uusi kohde: Punkaharju. Pihlajaveden rannalla, korkealla harjulla sijaitseva entinen palovartijan talo tarjoaa uudenlaisen urbaanimman tavan kokea lammaspaimenen elämää. Kyseessä on muista kohteista poiketen maisemanhoito- ja kulttuuriperintökohde.

Haku paimeneksi alkaa keskiviikkona 15. tammikuuta klo 12:00 ja jatkuu seuraavaan keskiviikkoon 22.tammikuuta klo 12 saakka.

Ilmoittautumislomake löytyy verkkosivulta https://www.luontoon.fi. Lammaspaimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana.

Paimenten tehtäviin kuuluu muun muassa vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni.

Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan perheen tai ystävän seurakseen.

Paimenviikot tuovat monenlaista hyötyä niin paimenille kuin ympäröivälle luonnolle. Viikko luonnossa ja eläinten kanssa parantaa vastustuskykyä ja lievittää stressiä. Paimenviikoille osallistuvat mahdollistavat arvokkaiden kulttuuriperintökohteiden, perinteisen luonnonhoidon ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen.

Paimenviikot ovat maksullisia ja saadut tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoitoon.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic