Lounais-Häme

Lehti: Googlen työntekijät protestoivat sensuroidun hakukoneen valmistelua Kiinaan

New York
17.08.2018, 18:22

Ulkomaat

Hakukonejätti Googlen työntekijät arvostelevat yhtiön päätöstä salaisesti valmistella sensuroitua versiota hakukoneestaan Kiinaan, kertoo sanomalehti New York Times.
Lehti on saanut haltuunsa työntekijöiden allekirjoittaman kirjeen, jossa he vaativat Googlelta lisää läpinäkyvyyttä. Kirjeen on allekirjoittanut noin 1 400 työntekijää, lehti kertoo lähteidensä tietoihin perustuen.
Google vetäytyi Kiinasta kahdeksan vuotta sitten vastalauseena sensuurille ja hakkeroinnille. Uusi hakukoneprojekti tunnetaan yhtiön sisällä nimellä Dragonfly eli sudenkorento. Hanketta on valmisteltu pitkälti salaisesti, mikä on tyrmistyttänyt työntekijöitä.
Työntekijöiden mielestä hanke ja Googlen valmius hyväksyä Kiinan sensuurivaatimukset aiheuttaa moraalisia ja eettisiä ongelmia.
– Tällä hetkellä meillä ei ole tarvittavia tietoja, jotta voisimme tehdä eettisesti perusteltuja päätöksiä työstämme, työntekijät kirjoittavat.

Lanseeraus Kiinassa ”ei lähellä”

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai sanoi torstaina työntekijöille, ettei yhtiö ole lähellä uuden hakukoneen tuomista markkinoille Kiinassa, kertoo talouslehti Financial Times.
Pichain mukaan on vielä epäselvää, lanseeraako yhtiö uutta hakukonetta Kiinassa.
– Mutta tiimi on ollut tutkimusvaiheessa jo jonkin aikaa. Uskon, että he tutkivat monia vaihtoehtoja, Pichai sanoi Financial Timesin mukaan.
Googlen kiinnostus paluusta Kiinaan tuli esiin elokuun alussa, kun useat tiedotusvälineet kertoivat, että yhtiö kehittää hakusovellusta, joka sensuroi Kiinan kieltämää sisältöä.

https://www.nytimes.com/2018/08/16/technology/google-employees-protest-search-censored-china.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news
https://www.ft.com/content/824c4692-a1bd-11e8-85da-eeb7a9ce36e4

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti