Lounais-Häme

"Lehtiä luetaan, että tiedetään juttuja"

Sanomalehtiviikko sai Forssan Lehden toimituksessa vauhdikkaan alun, kun tusina esikoululaista saapui vierailulle. Forssan Axelin eskarin violetit-ryhmä oli jo ennen vierailua suhteellisen hyvin perillä siitä, mitä esimerkiksi toimittajien työnkuvaan kuuluu.

-No ne tekee niitä juttuja, että saadaan lehti.

-Ne vaan kirjoittaa.

Pienintäkään epäröintiä ei ollut havaittavissa myöskään siinä, mitä tulee tietoihin päätoimittajan toimenkuvasta.

-Se päätoimittaja toimittaa niitä lehtiä ja käskee kaikkia, Severi Turve selittää tyhjentävästi.

Aika monen eskarilaisen kotona luetaan lehtiä. Perinteinen paperilehti näkyy monessa aamupalapöydässä, mutta lisäksi lehden lukuun käytetään lapsille hyvinkin tuttua välinettä, eli tablettia.

Violetit-ryhmän eskarilaiset ovat itsekin selailleet sanomalehteä silloin tällöin. Sarjakuvat kiinnostavat, mutta kun lukutaito karttuu, aiheet monipuolistuvat.

-Minä ainakin haluaisin lukea lasten juttuja, Elina Salo pohtii.

-Sitten kun minä opin lukemaan, lukisin kyllä tietoa kaikesta, Severi Turve jatkaa.

Yhtä mieltä eskarilaiset ovat siitä, että lehtiä luetaan, jotta saadaan asioista tietoa. Niistä uutisista, mutta tietysti myös karkkitarjouksista.

Forssan Lehden vierailullaan violetit saivat askarrella oman näköisensä sanomalehden etusivut. Yhden etusivu oli täynnä eläinten kuvia, toinen liimasi ja leikkasi sivulleen urheilujuttuja. Aika monen etusivulle pääsi ruutuja sarjakuvista, palasia sääennusteesta ja ruokakuvia.

Journalistiuraansa ryhmä pääsee jatkamaan vielä eskarissa, jossa tarkoituksena on tehdä violettien oma lehti.

-Kaikki lähtee lasten omasta halusta ja innostuksesta, mutta jos sitä piisaa, teemme oman lehden. Meillä on käytössä muun muassa tabletteja, joilla he voivat ottaa kuvia. Lehti tehtäisiin kyllä ihan paperisena, eikä digitaalisena, lastentarhanopettajan sijaisuutta tekevä Salla Koski kertoo. FL

Sanomalehti esiopetuksessa
Lehti tarjoaa esiopetukseen sekä monipuolista sisältöä että kierrätettävää materiaalia.Lehdestä luettua uutista voi hyödyntää rikkinäinen puhelin -leikissä, jossa pääsee pohtimaan myös lähteen luotettavuutta.Lapset voivat myös valita lehdestä kuvan, joka kuvastaa hänen päivänsä tunnelmaa. Lehteä voi käyttää myös pelivälineenä – rutistakaa sanomalehtipaperista palloja, joita joukkueet yrittävät heittää toisen joukkueen puolelle.Lähde: Sanomalehtien Liitto

Uusimmat

Fingerpori

comic