Lounais-Häme

Lehtokotilot ovat torjuttavissa oleva riesa

Kotien puutarhoissa lehtokotilot voivat olla melkoinen riesa salaattipenkissä. Forssan kaupunginpuutarhuri Leila Grönholm arvioi, ettei tänä keväänä lehtokotiloita ole ilmaantunut viime vuosia enemmän.

Lehtokotilo viihtyy kosteissa ryteikössä ja metsien reunoissa, joutomailla ja pitkässä heinikossa.

Puutarhoissa pensaiden ja puiden aluset houkuttelevat lehtokotiloita. Puiden ja pensaiden aluset kannattaa kattaa soralla, hiekalla tai männynkuorikatteella, joka on liian hapan ympäristö kotiloille.

Kotilot eivät viihdy kuivalla maalla eivätkä aurinkoisessa säässä. Niiden mielikeli on pilvinen ja kostea.

-Kaupungin puistoissa lehtokotilot eivät ole olleet mainittava haitta istutuksille, Grönholm sanoo.

 

Kaupungin infrapalvelu käy myös torjunta-ainein kamppailua lehtokotiloiden lisääntymistä ja leviämistä vastaan.

Torjunnassa käytetään Ferramol-etanasyöttiä, jossa oleva rautafosfaatti torjuu etanat niin vihanneksista kuin koristekasveista ja hedelmistä.

Rautafosfaatti on maaperässä luonnollisesti esiintyvä aine, josta ei ole vaaraa kotieläimille.

Samaa torjunta-ainetta voidaan käyttää myös lehtokotiloa ikävämmän eliön, espanjansiruetanan, torjunnassa.

Grönholm kertoo, että edellisvuonna espanjansiruetanasta oli havainto Paavolan alueella, mutta viime vuonna hänen tietoonsa ei tullut yhtään havaintoa.

Tämän vuosikymmenen alkupuolella espanjansiruetanoita esiintyi havaintojen perusteella Paavolassa, Kalliomäessä, Lamminrannassa, Talsoilassa ja Rantalanmäessä.

 

Paras lopputulos kotiloiden torjunnassa saavutetaan, mikäli kaupunginosassa järjestään torjuntatalkoot keväällä, jolloin luonnosta saadaan kotilot poistettua ennen kuin ne ennättävät munia.

Kotilot voi tuhota esimerkiksi purkissa kuumalla vedellä tai etikkaliuoksella.

Lehtokotiloilla ei ole luonnossa riittävästi luonnollisia vihollisia. Räkättirastaat ja kottaraiset saattavat niitä syödä. Myös sammakot, koppakuoriaiset, myyrät ja hiiret syövät kotiloita.

Siilin tai koiran ruokalistalle kotilot eivät sen sijaan kelpaa, koska ne voivat saada kotiloista vaivakseen keuhkomadon. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic