Lounais-Häme

Leijona-luotsi Jalonen uskoo joukkuepelin voimaan MM-kisoissa – "Tulemme pelaamaan hyvää jääkiekkoa"

Jukka Jalosen tämän kevään Leijonat eivät ole MM-historian mediaseksikkäimmästä päästä, mutta joukkue on päävalmentajan mukaan valmis menestymään.
Kun MM-kisat pelattiin edellisen kerran Slovakiassa vuonna 2011 – Leijonat voitti Jukka Jalosen johdolla kultaa. Kuva: Pekka Rautiainen
Kun MM-kisat pelattiin edellisen kerran Slovakiassa vuonna 2011 – Leijonat voitti Jukka Jalosen johdolla kultaa. Kuva: Pekka Rautiainen

Jukka Jalosen luotsaama leijonalauma hyökkää heti kärkeen turnauksen yhden ennakkosuosikin, Kanadan, kimppuun MM-kisojen avausottelussaan perjantai-iltana Slovakiassa.

Leijonien joukkue ei ole tänä keväänä suomalaisten NHL-tähtien sävyttämä, vaan pikemminkin nimettömämpi nippu. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Suomi olisi lähdössä kisoihin vain katsomaan, josko jotain mukavaa tapahtuisi.

Leijonat voitti viimeisestä yhdeksästä harjoitusottelustaan seitsemän, mikä päävalmentaja Jalosen mukaan on merkki siitä, että peli on kunnossa.

– Tulemme pelaamaan hyvää jääkiekkoa. Nimettömämmälläkin joukkueella voi pärjätä, Jalonen lupaa.

– On ihan varmaa, että meitä vastaan täytyy pelata erittäin hyvin, jos meidät aikoo voittaa. Se, mikä lopullinen tulos sitten on, sen aika näyttää. Mutta neljän viikon jakso on ollut hyvä ja olemme edenneet loogisesti.

On kuitenkin selvää, että lähtökohdat tälle MM-keväälle eivät ole parhaasta mahdollisesta päästä.

Paitsi että Suomen NHL-pelaajien lukuisat poissaolot syövät absoluuttista iskukykyä, myös Jalosen apuvalmentajat – Kärppien Mikko Manner ja HPK:n Antti Pennanen – miekkailivat liigafinaaleissa pitkään ja hartaasti. Apuvalmentajakaksikko pääsikin mukaan vasta tällä viikolla Leijonien matkaan.

– Ei tämä optimaalinen tilanne Leijonille ole. Mutta meillä on ollut hyvä tiimi käytössä ja Raimo Helminen jatkaa valmennuksessa myös kisoissa. Menee varmasti hetki kunnes Manner ja Pennanen pääsevät huippumoodiin, mutta kyse on ammattilaisista, Jalonen toteaa.

– Sekin auttaa, että heidän ei tarvitse murehtia niin kuin päävalmentajan tarvitsee.

Jalonen on voittanut Leijonissa ja Nuorissa Leijonissa maailmanmestaruuden ja tietää mistä voittamisen resepti koostuu kansainvälisissä arvoturnauksissa.

Yksi tärkeä asia on Jalosen mukaan roolitusten onnistuminen.

Maajoukkueessa joukkueen prosessia on kiihdytettävä koska aikaa ei ole käytettävissä yhtä paljon kuin seurajoukkueessa, siksi jokaiselle on oltava kristallinkirkasta mitä kultakin pelaajalta odotetaan.

– Meillä on selkeät vastuualueet ja roolit joukkueessa – on sopiva suhde ylivoima- ja alivoimapelaajien välillä. Kaikilla on merkittävä rooli menestyksen suhteen. Joukkue on luisteluvoimainen ja puolustamme hyvin. Riistopelaaminen on ollut vahvuuksiamme, Jalonen sanoo.

– Voimme vyöryttää laajaa materiaalia ja se on tärkeä asia turnauspelaamisessa.

Tärkein asia Leijonien menestykselle on kuitenkin Jalosen mielestä saumaton yhteistyö kaukalossa.

– Yhteistyön jääkiekko, siinä me olemme hyviä. Hyökkäyspeliä tulee vielä kehittää laadukkaammaksi ja tehokkaammaksi. Hyvä maalivahtipeli on myös tärkeää. Jos se on kunnossa, on aina voiton syrjässä kiinni, Jalonen sanoo.

– Tietysti olisi mukavaa saada parhaita NHL-pelaajia mukaan, jotka voivat tehdä erotuksen omalla osaamisellaan, mutta tulevissa kisoissa heitä on sitten enemmän. Tässä joukkueessa on sitoutuneita joukkuepelaajia, kuten suomalaiset yleensä ovat – siksi heitä on hienoa valmentaa, Jalonen sanoo. FL

MM-jääkiekkoa: Lohko A:n ottelu Suomi–Kanada kello 17.15.

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic