Lounais-Häme

Leijonalippu esitellään valtuustosalissa

Tammelan kunta avaa ensimmäisenä seudun kunnista Suomen 100-vuotisjuhlavuoden esittelemällä itsenäisyyden juhlavuoden tapahtumat yksissä kansissa.

Esite juhlavuoden tapahtumista julkistetaan Tammelan uudenvuodenaaton juhlassa kunnantalolla.

Osa tapahtumista on saanut Suomi 100 -tunnuksen. Muun muassa Metsähallitus on hakenut tunnuksen käyttö-oikeuden omiin tapahtumiinsa.

Kunta voi käyttää tunnusta itsenäisyyspäivän ja veteraanipäivän juhlissa.

-Kunta sai tunnuksen käyttöoikeuden myös lokakuun pihajuhlaa varten. Juhlimme silloin Tammelan ensimmäisen kansakoulun perustamista, Tammelan kunnan vapaa-aikasihteeri Päivi Klemelä kertoo.

Norrintiellä sijainnut kansakoulu aloitti toimintansa 150 vuotta sitten. Nykyisin rakennuksessa on päiväkoti.

Tammelan kunnan uudenvuodenjuhla alkaa valtuustosalissa kunnanjohtaja Kalle Larssonin puheella.

Tilaisuuden aikana valtuustosalin seinälle kiinnitetään vanha konservoitu ja kehystetty leijonalippu, joka kuuluu Tammelan kunnan Tannisen museon kokoelmiin.

Klemelä kertoo juhlassa lipun historiasta.

-Lippu oli aikanaan Liesjärven koululla, mutta se ei ole pitkään aikaan ollut esillä, Klemelä kertoo.

Tammelan Liesjärven koulun opettajana 1920-luvulta 1960-luvulle asti työskennellyt Sulo Tanninen hankki leijonalipun museon kokoelmiin. Lippu on peräisin Helsingistä.

Punapohjaista lippua käytettiin itsenäisyyden alkuaikoina. Lipun keskellä on kultainen Suomen vaakunaleijona, jonka panssaroitu käsivarsi ja miekkojen terät ovat hopeanvärisiä. Miekkojen kahvat ja panssarikäsivarren kyynär- ja rannesuojat ovat kultaisia.

Leijona on sijoitettu yhdeksän hopeisen heraldisen ruusun päälle.

Suomen lipuksi päätettiin toukokuussa 1918 ottaa siniristilippu. Leijonaliput poistettiin lopullisesti käytöstä vuonna 1920.

-Olen lukenut, että punapohjainen lippu näytti lipputangossa liikaa Neuvostoliiton punalipulta ja siksi alettiin kehittää siniristilippua, Klemelä kertoo.

Uudenvuodenjuhlan ohjelmatuokiossa valtuustosalissa esiintyvät myös Milla Malin säestäjänään Esa Lahti. Tammelan nuorisopalveluiden taidekerho esittää tanssillisen näytelmän.

Valtuustosalista väki voi siirtyä kunnantalon aulatilaan kuuntelemaan Duo Rytmirummun lauluesityksiä maistellen piparia ja glögiä. Duo esiintyy iltakahdeksaan asti.

Lapsille on ohjelmaa muun muassa tarina- ja kädentaitopajassa. Seurakunnan järjestämä hartaus alkaa iltaseitsemältä.

Kahdeksalta on vuorossa kunnan ilotulitus.

-Paras paikka seurata ilotulitusta on hakkapeliittapatsaan luona, Klemelä vinkkaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic