Lounais-Häme

Leipomo J. Martin taitaa näkkileivän

Leipomo J. Martinin pääomistaja ja vetäjä Jouko Korkiakoski sanoo, että pienleipomon tuotteet pysyvät markettien myyntihyllyillä, kun pidetään tuote korkeatasoisena ja kehitetään tuotantoa ajan hermolla pysyen.

Näkkileipä on aivan erilainen tuote kuin tuore ruis- tai vehnäleipä. Näkkileivän säilyvyys yltää yhteen vuoteen, kun tuoreen leivän on löydettävä asiakkaansa mielellään jo samana päivänä.

Leipomossa on kiinnitetty huomiota myös ulkoasuun ja uudistettu näkkileipien paketit.

-Olemme saaneet hyvää palautta rasioista. Tuotteen on erotuttava persoonallisesti muista paketeista, Korkiakoski sanoo.

Speltti- ja rieskanäkkärin valmistuksessa tarvittavat spelttivehnät ja ohrat hankitaan leipomoon lähiseudun viljelijöiltä.

Luonnonmukaisuus ja ekologisuus ovat muutenkin yrityksessä kovassa kurssissa. Tammelassa valmistettujen näkkileipien menekki on ollut viime vuodet 30 prosentin kasvu-uralla. Vuodessa Tammelassa valmistetaan noin 100000 pakettia näkkileipää.

Leipomon katolle on viime syksynä asennettu aurinkopaneelit, jotka parhaimmillaan tuottavat leipomon käyttämät sähköt. Lisäksi leipomon 20 metriä pitkä paistinuuni ja lämmitys toimivat nestekaasulla.

Korkiakoski osti yrityksen vuonna 2014 Kullervo Kumpulalta, joka työskentelee edelleen leipomon palveluksessa.

Tähän mennessä leipomon uudistamiseen on investoitu yli 100000 euroa. Tammelassa valmistetaan myös Valkealassa toimivan J. Martin oy:n skarppinäkkäreitä.

Tammelan ja Valkealan leipomot toimivat itsenäisinä yrityksinä, vaikka niillä on jonkin verran yhteistä markkinointia. Valkealan Martinin leipomo paloi viime syksynä käyttökelvottomaksi ja siksi ainakin toistaiseksi skarppinäkkäsin valmistus tapahtuu Tammelassa.

Alkuaan Jaakko Martin perusti nimeään kantaneen leipomon Tammelaan vuonna 1959. Tuottajain Mylly osti leipomotoiminnan Martinilta vuonna 1992. Kumpulan perhe osti Tammelan leipomon vuonna 1999 ja muutaman vuoden kuluttua myös Valkealan leipomon.

Korkiakoski asuu Nurmijärvellä, joten 2-tie on tullut hänelle tutuksi. Hänen mukaansa 2-tien perusparannus helpottaa hieman liikenteen sujuvuutta.

Kotiovelta töihin Korkiakoskella on matkaa noin 85 kilometriä. Matkaan kuluu kesäiseen aikaan noin tunti ja talvirajoitusten aikaan noin tunti ja vartti. Korkiakoski ei kauhistele ajomatkaa sillä 35 kilometrin työmatkaan Nurmijärveltä Kehä kolmosen sisäpuolelle voi kulua samainen tunti kuin matkaan Matintuomioon.

Korkiakoski on joulukiireiden keskellä tyytyväinen mies. Nurmijärvelle rakennettu omakotitalo on saatu muuttokuntoon. Mielessä on jo joulusaunan lämmitys uudessa kodissa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic