Lounais-Häme

Leiri tekee lapsista tiedostavia kansalaisia

 

-Varovasti. Hevonen saattaa vahingossa astua varpaille, opastaa Vekkilän Museotilan yrittäjä Kristiina Liinaharja 7-vuotiasta Nanna Pirtosta.

Nanna viettää ensimmäistä leiripäiväänsä maatilalla, mutta pääsee jo nyt taluttamaan suosikkieläintään ponia. Hän on yhä hieman epävarma ja tarvitsee opastusta.

Kun leiri on perjantaina ohitse, Nanna osaa jo varmasti varoa varpaitaan ja tietää tarkalleen, miten hevosta lähestytään oikeaoppisesti.

Tämä on juuri leirin idea, tarjota lapsille sellaista yleissivistystä, joka muokkaa heistä tiedostavia, vastuullisia ja terveitä kansalaisia.

Leiri on nimetty leikkisästi Mummolaleiriksi.

Nimi viittaa siihen, että harvalla nykylapsella on maatilamummola, jossa viettää kesät. Kaupunkilaislasten suhde luontoon ei välttämättä kehity siten kuin aiemmilla sukupolvilla.

Liinaharja tietää tarkalleen, miten luontosuhteen puuttuminen näkyy käytännössä.

Hänellä on kokemuksia sellaisista aikuisista, jotka luulevat perunoiden kasvavan puussa. Toiset eivät erota lehmää lampaasta. Jotkut taas kuvittelevat, että laiduntavia eläimiä saa heitellä kivillä, koska niitä ei satu.

Tällainen on Liinaharjan mielestä pöyristyttävää ja kertoo ihmisten yleissivistyksen puutteesta. Maatilamummolat muinoin opettivat lapsille käytössääntöjä eläinten kanssa. Mummolaleiri pyrkii samaan.

Oikeastaan leiri menee astetta pidemmälle. Tämä näkyy ruokapöydässä, jossa kaikella ruoalla on nimi. Tarjolla voi olla vaikkapa Aleksi-kukkoa Nallen kermakastikkeessa. Aleksi on omalta pihalta teurastettu kukko ja Nalle on tilan lehmä, joka on aamulla lypsetty.

-On hölmöä ajatella, että Aleksi olisi sen suurempi persoona kuin mikä tahansa teollisissa olosuhteissa kasvatettu eläin. Jos syö lihaa, täytyy olla valmis myöntämään realiteetit. Liha on aina jotain eläintä, Liinaharja sanoo.

Pakko ei tietenkään ole syödä lihaa Mummolaleirilläkään. Liinaharja sanoo olevansa erinomainen vege-kokki.

Mummolaleiri kestää viisi päivää, mutta leireilemään voi tulla vaikka vain päiväksi. Tilaa on vielä jokuselle lapselle.

Yhden päivänkin aikana ehtii tutustua lukuisiin eläinlajeihin, ratsastaa ponilla, käydä saunassa ja uimassa sekä paistaa pannukakkua tai leipoa pullia.

-Meillä ei ole minuuttiaikataulua, vaan lapset saavat viettää kesää luonnon keskellä siten, kuin olen itse mummulassa viettänyt, Liinaharja sanoo. FL

Mummolaleiri jatkuu Vekkilän Museotilalla perjantaihin asti.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic