Lounais-Häme

Lemmikin raakaruoka lisää ihmisten riskiä sairastua – "joskus salmonellan on saanut lemmikki ja perhe"

Varsinkin siipikarja aiheuttaa sairastumisriskin sekä eläimelle että omistajalle.
Koirien raakaruokinta on kasvava trendi. Kuvituskuva.

Lemmikkieläinten raakaruokinta, joka sisältää enimmäkseen raakaa lihaa, on lisännyt suosiotaan viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Suomen eläinlääkäriliitto on huolestunut suuntauksesta, sillä raakaravintoon sisältyy aina kuumennettua ruokaa suurempi riski sairastua esimerkiksi ripuliin.

Liitto muistuttaa, että raaka liha on helposti pilaantuva riskituote. Se voi sisältää ihmisille ja eläimille tauteja aiheuttavia mikrobeja. Lemmikkien raakaruuan raaka-aineena käytetään useimmiten teurastuksen yhteydessä syntyviä vähempiarvoisia ruhon osia, joita ei käytetä ihmisten elintarvikkeeksi.

Pienet lapset on pidettävä erillään lemmikkien raakaruuasta.

Raakaruokinnalla olevat lemmikit saattavat erittää ulosteessa raa’asta lihasta saatuja mikrobeja. Etenkin pienet lapset, vanhukset ja heikon vastustuskyvyn omaavat henkilöt, jotka ovat hyvin läheisessä kontaktissa lemmikkiin, ovat alttiita elintarvikeperäisille tulehduksille.

Raakaruuan raaka-aineen laadulla ja alkuperällä on suuri merkitys tuotteen säilyvyyteen ja turvallisuuteen.

Kotimainen lemmikkien raakaruoka, joka sisältää kotimaista lihaa, on turvallisempaa kuin ulkomainen raakaruoka, jonka lihan alkuperä on usein tuntematon.

Lemmikkien raakaruuan säilytyksessä ja käsittelyssä kotona on kiinnitettävä erityistä huomiota: tuotteet tulee aina säilyttää pakastettuna, jotta estetään bakteerien kasvu. Raakaruokaa on käsiteltävä hygieenisesti erillään muista elintarvikkeista niin, että ristikontaminaatiota ei tapahdu.

Hattulan Vethaus-aseman eläinlääkäri Petra Nieminen kertoo, että varsinkin siipikarjan syöttäminen raakana lemmikille aiheuttaa sairastumisriskin.

– On ollut tapauksia, joissa salmonellaan on sairastunut sekä lemmikki että omistajaperhe.

Niemisen mukaan raakaravinto ei sinänsä ole vaarallista, kunhan ruoka on säilytetty turvallisesti ja eläimen ruokavalio suunnitellaan huolella.

– Eläin tarvitsee voidakseen hyvin muutakin kuin raakaa lihaa. Siksi ruokavalio tulisi aina suunnitella lemmikkikohtaisesti jonkun ammattilaisen kanssa. HäSa

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic