Lounais-Häme Forssan seutu

Lemmikki kannattaa valmistaa paukkeeseen ajoissa – FSHKY:n eläinlääkärien vinkit uudenvuoden viettoon

Erityisen herkälle koiralle voi hankkia rauhoittavaa reseptilääkettä, jotta karvaturri pärjää yli vuodenvaihteen.
Uudenvuodenaattona lemmikki kannattaa käyttää ulkona tarpeillaan ajoissa ja viedä hyvissä ajoin sisälle. Kuva: Toni Rasinkangas
Uudenvuodenaattona lemmikki kannattaa käyttää ulkona tarpeillaan ajoissa ja viedä hyvissä ajoin sisälle. Kuva: Toni Rasinkangas

Vuoden viimeinen ilta on monelle lemmikille myös koko vuoden stressaavin.

Kun taivaalla paukkuu ja välkehtii uudenvuodenaattona, kannattaa ulkoilua koiran kanssa välttää, neuvovat Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän eläinlääkärit Juha-Pekka Jalli ja Anna-Riikka Jalkanen.

– Aina välillä näkee omistajia, jotka ottavat koiran mukaan ilotulitusta katsomaan, mutta missään nimessä niin ei pidä tehdä. Vaikkei eläin olisi ollutkaan paukku- tai välkeherkkä aiemmin, yllättävästä tilanteesta voi kehittyä pelko, Jalli sanoo.

Jalkanen lisää, että koiran säikähtäessä on olemassa myös riski sille, että karvakaveri pääsee karkuun ja lähtee esimerkiksi maata pitkin ammuttavan raketin perään. Tällöin nelijalkainen ystävä on selvässä loukkaantumisvaarassa.

Verhot kiinni, musiikki päälle

Koira kannattaakin käyttää tarpeillaan uudenvuodenaattona jo hyvissä ajoin ennen kello 18:aa.

– Jos vain on mahdollista, eläimet olisi hyvä viedä ajoissa sellaiseen paikkaan, missä raketit eivät näy tai kuulu, Jalli toteaa.

Sisätiloissa lemmikin oloa helpottaa esimerkiksi se, että radio tai musiikki on päällä. Tällöin pauke vaimenee ja jää taustalle. Välkkeeltä lemmikkiä voi suojata pitämällä valoja päällä sekä verhoja kiinni.

Ihmisten kannattaa myös suhtautua tilanteeseen rauhallisesti, jolloin eläinkin ajattelee kaiken olevan hyvin.

– On tärkeää luoda mahdollisimman tavalliset olosuhteet, jotta lemmikki pysyy rauhallisena.

Koiraa ei kannata viedä katsomaan raketteja, vaikka lemmikki olisikin aiemmin suhtautunut niihin rauhallisesti. Kuva: Tapio Tuomela
Koiraa ei kannata viedä katsomaan raketteja, vaikka lemmikki olisikin aiemmin suhtautunut niihin rauhallisesti. Kuva: Tapio Tuomela

Lääke ja täydennysrehut auttavat

Jos tietää, että lemmikki on kaikesta huolimatta peloissaan räjähdyksistä ja välähdyksistä, voi omaan eläinlääkäriin olla yhteydessä ennen vuodenvaihteen juhlaa.

– On olemassa rauhoittava geeli, joka auttaa lemmikkiä stressaavassa tilanteessa. Geeliin tarvitaan resepti, joita meiltä on nyt jonkin verran pyydettykin, Jalkanen sanoo.

Jalkanen mainitsee myös feromonihaihduttimen, jonka liuos tyynnyttää pelokasta koiraa.

– Sen käyttö tulisi kuitenkin aloittaa jo muutama päivä aiemmin. Ei auta, jos sen antaa aattoiltana.

Lisäksi lemmikkiä voivat rauhoittaa Jalkasen mukaan esimerkiksi Serene-tipat. Tipat edistävät rauhoittavan serotoniinin tuotantoa lemmikin elimistössä.

Sekä tipat että feromonihaihdutin ovat täydennysrehuja, joita saa ilman reseptiä.

Hevoset talliin

Jalkanen sanoo, että erityisen hyvin ilotulitteiden tuoman stressin huomaa koirista. Kissat taas hakeutuvat herkästi tilanteesta pois. Tällöin karkaamisen mahdollisuus kannattaa minimoida.

– Varmasti myös esimerkiksi marsut ja hamsterit saaliseläiminä pelkäävät, Jalkanen sanoo.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että ilotulitteet aiheuttavat erityisen paljon stressiä hevosille, jotka reagoivat voimakkaasti ympäristön ärsykkeisiin. Isona eläimenä ulkotiloissa paniikkiin joutunut hevonen on vaaraksi ihmisille ja muille eläimille.

Hevoset kannattaakin siirtää asutuskeskusten liepeillä uudenvuodenaattona hyvissä ajoin tarhoista sisätiloihin. Tallinpitäjien on syytä varautua paukutteluun varmistamalla, ettei karsinoissa ole mitään, mihin levoton hevonen voisi takertua tai satuttaa itsensä. FL

 

Lue myös: Ilotulitteiden myynti alkaa tänään – Räjäytellä saa vasta uudenvuodenaattona

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic