Lounais-Häme

Lemmikkiin käytetään aikaa ja rahaa - Vorssan Lemmikkipuati näkee pian päivänvalon

Kaisa Arjavaara ja Anna-Maija Puro ovat ostaneet omistamansa Vastakarva oy:n nimiin Zoo Jatar -lemmikkieläinkaupan toiminnan Forssassa Rajakatu 1:ssä Jari Suomiselta, joka jatkaa Zoo Jatar -liikettä edelleen Loimaalla.

Arjavaara ja Puro ovat muuttamassa jouluun mennessä Kauppakadun varteen perustettavaan Vorssan Lemmikkipuatiin. Nimi ei ole kirjoitettu väärin vaan liikkeen nimi on forssalaisessa kirjoitusasussa. Tarkkaa uuden myymälän avausajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon.

Arjavaaralla ja Purolla on vankka harrastuspohja eläinten parissa. Molemmilla on kotonaan niin koiria kuin kissoja. Lisäksi Purolla on vielä kalat akvaarioissa, jyrsijät ja linnut häkeissä sekä hevonen tallissa.

Kaksikko uskoo eläinharrastuksen jatkavan kasvuaan edelleen. Esimerkiksi koiraharrastajille on tarjolla melkoinen valikoima näyttelytoiminnasta agilityyn, jos pelkkä koiran ja itsensä ulkoiluttaminen ei riitä. Uutuutena on tempoltaan rauhallinen rallytoko, jossa koiran kanssa kierretään tehtävärataa.

Tilastojen mukaan Suomessa on koira, joka viidennessä taloudessa.

– Kun perheessä on yksi koira, sen kaveriksi hankitaan helposti toinen ja kolmas koira. Lemmikeistä on tullut yhä enemmän perheenjäseniä, joiden hyvinvointiin panostetaan aivan eri tavalla kuin menneinä vuosikymmeninä, Arjavaara sanoo.

Hän arvioi, että koirien määrä tulee jatkamaan kasvua myös lähivuosina.

Hänen mukaansa lemmikeitä pidetään yhä parempaa huolta. Koiran hammaskivenpoisto saattaa maksaa noin 450 euroa ja rokotuksetkaan eivät ole ilmaisia. Lemmikkieläinkaupasta saa lemmikille niin sadeasut, kengät kuin takin tai turvaliivin pimeässä liikkumista varten.

Eläinruuat ovat lemmikkieläinkaupassa massatuotteita. Valikoimasta löytyvät myös roturuuat niin kissoille kuin koirille. Niissä on huomioitu ruoan pipanakoko, joka vaikuttaa purentaan ja hampaiden terveyteen. Roturuuissa voidaan huomioida myös esimerkiksi turkinlaatu ja heikko ruoansulatus. Lisäksi valikoimassa ovat myös ravintoa allergioista kärsiville lemmikeille.

Kaksikko myy myös eläviä kaloja, matelijoita ja jyrsijöitä. Matelijoille löytyy ruuaksi niin sirkkoja, jauhomatoja kuin pakasteesta rottia ja hiiriä.

Uuteen Kauppakatu 12:een avattavaan myymälään tulee myyntiin niin linnut, matelijat, käärmeet kuin liskot. Liiketilassa on aikaisemmin toiminut aikanaan mm. lelukauppa.

Erilaisten näyttelyiden ja muiden lajiharrastemuotojen lisääntymisen myötä koirien ja kissojen kanssa käytetty aika ja matkailu niiden kanssa on lisääntynyt. Arjavaaran mukaan harrastaja voi viettää viikonloppuja läpi vuoden kiertäen erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia. Jos haluaa lemmikkinsä menestyvän, on käytävä näyttelyissä myös ulkomailla.

 

Miljoonan koiran raja lähellä
Koirien määrä lemmikkeinä on Suomessa rajussa kasvussa. Koirien määrä alkaa lähestyä jo miljoonaa yksilöä.Suomessa on rekisteröityjä koiria eniten asukaslukuun suhteutettuna koko maailmassa.Kissoja Suomessa on noin 600000. Määrä ei ole samassa kasvuvauhdissa kuin koirien määrän kasvu.Poni ratsuhevonen löytyy joka sadannesta taloudesta.Terraario tai akvaario on noin kahdessa prosentissa talouksista.Joka viides talous Suomessa on jo koiratalous, jossa on yksi tai useampi koira.Kolra ja kissa löytyy noin neljästä kotitaloudesta sadasta.Tilastokeskuksen keräämien tietojen mukaan neljässä vuodessa koirien määrä on kasvanut Suomessa jopa 170000 yksilöllä.Harrastuksen voimakas kasvu mahdollistaa myös palveluiden tarjonnan lisäämisen. Kaikkiaan lemmikkieläin markkinat ovat kooltaan jo noin miljardi euroa vuodessa.Tilastokeskuksen tietojen mukaan lemmikkeihin käytetyt menot ovat kasvaneet viime vuosina huomattavasti nopeammin kuin muut vapaa-ajan menot.Koirien ja muiden lemmikkien kanssa halutaan käyttää yhä enemmän vapaa-ajasta. Agility, tottelevaisuuskoulutus ja hirvenhaukunta vetävät koiraihmisiä puoleensa yhä paremmin. Lemmikit elävät hyvin hoidettuina yhä pidempäänSuomi on urheilutapahtumien lisäksi osaava maa esimerkiksi koiranäyttelyiden järjestämisessä. Suomessa järjestetään Englannin jälkeen Euroopan suurimmat koiranäyttelyt. Näyttelykäyntejä kirjataan vuodessa noin 200000. Kansainvälisen koiranjalostusliiton hyväksymistä 358 koirarodusta noin 320 löytyy jo Suomesta.  

Uusimmat

Fingerpori

comic