Lounais-Häme

Lempeä törmäys taiteeseen

 

-Ajattelin tuoda tuohon eteiseen kamelin kaveriksi hiekkaa, vitsailee eläinkauppa ZooJattaren yrittäjä Jari Suominen.

Tulijaa vilkaisee lempeästi erämaalaiva, joka lupaa pelastaa aavikolla kulkevan. Marjut Leskisen maalauksen nimi on Don´t worry, I save you!

Suominen innostui heti kuvataideyhdistys Kuhankosken Killan vierailuideasta. Forssa-viikon ajan taiteeseen voi törmätä yllättävässä paikassa eri puolilla kaupunkia.

-Totta kai eläinkuvat sopivat mainiosti meille eläinkauppaan, meillähän käy eläinystäviä asiakkaana. Marjut kyseli millaisia kuvia voisi tuoda ja heitin, että kamelin. Ja kamelihan sieltä tuli, Suominen lisää.

Suomisen mielestä pop up -näyttely voisi hyvinkin saada jatkoa.

-Sen tiedän, että monet maalauttavat lemmikeistään tauluja. Tässä voisi luoda yhteyksiä, hän toteaa.

Näyttelysihteeri Marjut Leskinen kertoo, että Kuhankosken Kilta halusi ideoida jotain uutta Forssa-viikolle. Jotain sellaista, jolla tavoittaa nekin, jotka eivät esimerkiksi Killan vuosinäyttelyssä käy.

-Tämä on sellainen törmäys taiteeseen, joka ei onneksi satu, mutta saa ehkä poikkeamaan toistekin. Forssalaisissa yrityksissä sekä kirjastossa on esillä taidetta. Teokset voi havaita vahingossa tai sinne voi mennä varta vasten katsomaan. Kaikki kohteet on merkitty suunnistuskarttaan, jos haluaa ne vaikka kiertää kaikki, Leskinen kertoo.

Mukana pop up -tempauksessa on kaikkiaan 23 taiteilijaa 15:ssä eri paikassa, ja töitä on esillä parisensataa.

Valtaosa niistä on esillä entisen Tiimarin suuressa tilassa, Kartanokeskuksessa.

Kaksi herraa kulkee verkkaisesti ostoskeskuksen käytävän kupeessa ja poikkeavat näyttelyyn. He kiertelevät, tutkivat ja keskustelevat. Kiinnostaako?

-Perunoita olin tulossa hakemaan ja samalla poikkesin. Ei sitä tule kyllä taidenäyttelyissä käytyä.

Miellyttävätkö nämä työt?

-Noo, kyllähän ne voi miellyttääkin, ja on täällä sellaisia töitä, joita voisin ottaa kotiseinällekin.

-Mutta sitten on nuo hintalaput, ja perunarahaakin pitäisi jäädä, toinen murjaisee.

Eskoksi ja Askoksi esittäytyvä kaksikko ei halua kertoa nimiään.

-Jäätiinkö me nyt kiinni. Kaverit nälvivät, jos me käymme taidenäyttelyssä, he nauravat.

Kartanokeskuksen näyttelytila saa kiltalaiset haikailemaan pientä tilaa, jossa voisi pyörittää jatkuvaa, vaihtuvaa näyttelyä ja samalla taidelainaamoa ja -myymälää.

-Kyllä sellainen olisi mainio juttu. Se voisi olla auki vaikkapa vain perjantaisin ja lauantaisin, jolloin väkeä on enemmän liikkeellä. Sitä kautta ihmiset löytäisivät taidetta ja me taiteilijat asiakkaita, Pirjo Tienhaara toteaa.

Leskinen sanoo, että kiltalaiset keskustelevat aiheesta usein. Taidelainaamo voisi tuoda uusia asiakkaita taiteenostajiksi, kun työn voisi viedä ensin kotiseinälle arvioitavaksi.

-Ehkä kynnys ostaa taidetta madaltuisi. Ideasta puhutaan paljon, ja tilasta myös haaveillaan. Pitäisi vain löytää sopiva ja edullinen paikka keskeiseltä paikalta. Raha on yhdistykselle tässäkin se kynnyskysymys.

Pop up -näyttelyn kohteet löytää yleisölle jaettavasta kartasta. Karttaa saa näyttelypisteistä sekä kirjastosta, ja se löytyy myös Kuhankosken Killan verkko- ja facebook-sivuilta.

Lauantaina Kilta juhlistaa Forssa-viikkoa taidekirppiksellä Forssan torilla. Killan jäsenet kierrättävät taiteilijatarvikkeita kuten esimerkiksi kehyksiä ja värejä. Myynnissä on myös teoksia ja muuta kiltalaisten omaa tuotantoa.

Kilta kokoaa myös perinteisen kesänäyttelyn Jokioisten Tapulimakasiiniin heinä-elokuussa.

Tuttu Sillanalus-näyttely Koskisillan alla jää tänä vuonna väliin.

-Ensi vuonna on yhdistyksen juhlavuosi, ja sinne on suunnitteilla kaikkea kivaa. Kun Forssa-viikko on ohi, vedämme kokemukset yhteen yrittäjien kanssa. Jos palaute on hyvää, saatamme toteuttaa Pop up -näyttelyitä toistekin, Leskinen lisää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic