Lounais-Häme

Lentopalloilijat MM-kisajahtiin ja EM-kisoihin

Suomen lentopallomaajoukkue aloittaa tänään ensi vuoden MM-kisapaikan tavoittelun miesten MM-karsintaturnauksessa Tshekin Karlovy Varyssa.

Maajoukkueen ei ole tarvinnut pelata moneen vuoteen ilman yleisön kannustusta vieraskentilläkään. Siitä on pitänyt huolen innokas fanijoukko, joka on seurannut maajoukkuetta arvoturnauksissa jo kymmenen vuoden ajan.

– Fanimatkat alkoivat toden teolla kymmenen vuotta sitten Moskovan EM-kisoissa, muistelee Sami Mattila.

Mattila on toiminut suomalaisfanien matkanjohtajana Moskovan kisoista lähtien, joissa Suomi ylsi hienosti välieriin. Vuonna 2014 Mattila oli perustamassa lentopallofanien Finfan Teamia, jonka puheenjohtajana forssalainen on toiminut yhdistyksen perustamisesta lähtien. Nyt Mattila ojentaa kuitenkin puheenjohtajan nuijan eteenpäin.

– Aika ei tahdo riittää, kun innostuin taas politiikasta. Jatkan kuitenkin Finfanin hallituksessa ja keskityn turnausmatkojen järjestämiseen, Mattila kertoo.

Finfan järjestää siis suomalaisfaneille toimintaa ja matkoja, mutta harrastaa myös hyväntekeväisyyttä.

– Olemme järjestäneet tempauksia, joiden tuotolla annamme nyt nuorten EM-kisoihin selviytyneille kolmelle Suomen nuorten maajoukkueelle kullekin tuhannen euron stipendin, Mattila kertoo.

Tänään Mattila ja noin 500 lentopallofania matkaavat siis Tshekkiin kannustamaan Suomea MM-karsintaturnauksessa.

– MM-karsinta on tavallaan jopa tärkeämpi turnaus kuin syksyn EM-kisat. Jos Suomi selviää MM-kisoihin, olemme maailman 20 parhaan lentopallomaan joukossa, Mattila muistuttaa.

Suomi aloittaa MM-karsinnan tänään Kyprosta vastaan. Seuraavien päivienkin vastustajat pitäisi kaatua helposti, kun Suomi kohtaa huomenna Pohjois-Irlannin ja perjantaina Ruotsin.

Vastus kovenee viikonloppuna, kun verkon toiselle puolelle asettuvat ensin Espanja ja sitten isäntämaa Tshekki.

– Suomi on voittanut edellisissä kohtaamisissa sekä Tshekin että sukupolvenvaihdoksen läpikäyneen Espanjan. Suomi lähtee selkeästi hakemaan turnauksen ykkössijaa ja on jopa sen suosikki, Mattila määrittelee.

Turnausvoitto tuo paikan ensi vuonna Italiassa ja Bulgariassa pelattaviin MM-kisoihin. Turnauksen kakkonen pääsee vielä tavoittelemaan MM-kisapaikkaa heinäkuiseen jatkokarsintaan.

Suomi ei pelaa Tshekissä aivan parhaalla miehistöllään.

– Olli Kunnari on ilmoittanut olevansa ainakin toistaiseksi sivussa maajoukkuetoiminnasta. Hän olisi ilman muuta vahvistus joukkueelle. Urpo Sivulan reisivamma on arvoitus, mutta hän lähti Tshekkiin. Passari Mikko Eskon paluu maajoukkueeseen on iso asia, Mattila analysoi.

Elokuun lopulla Suomi pelaa Euroopan mestaruuskisoissa Puolassa, joka on suomalaifaneille tuttu paikka kolmen vuoden takaisista MM-kisoista. Nytkin Puolaan on lähdössä Mattilan arvion mukaan 4000-5000 suomalaisfania.

– Suomi kohtaa ensimmäisessä pelissä Viron, josta on myös tulossa pari tuhatta fania. Suomen toinen peli isäntämaa Puolaa vastaan vetää Gdanskin 12 000 hengen hallin täyteen, Mattila uskoo.

Kolmas alkulohkovastustaja on sekin kova eli Serbia.

– Neljästä joukkueesta kolme pääsee jatkopeleihin. Minimitavoite on siis päästä kolmanneksi, mutta toivon, että jompi kumpi kovista eli Puola tai Serbia kaatuisi, jolloin Suomi pääsisi paremmissa asemissa jatkopeleihin. Mattila aprikoi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic