Lounais-Häme

Lepakkobongauksella kerätään taas havaintoja – Tarkkaile tunti ympäristöäsi auringonlaskun jälkeen

Tämä lepakko löytyi lepäämästä lautakasasta. Kuva: Soile Toivonen
Tämä lepakko löytyi lepäämästä lautakasasta. Kuva: Soile Toivonen

Kesämökkien pihoista, puistoista ja vesistöjen rannoilta toivotaan jälleen runsaasti lepakkohavaintoja heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Suomen lepakkotieteellinen yhdistys järjestää 24.–26.7. kansallisen lepakkobongauksen.

Ideana on havainnoida lepakoita yhden tunnin ajan omavalintaisessa paikassa. Bongaukseen voi osallistua kuka tahansa lepakoista kiinnostunut. Auringon laskettua on paras aika tehdä havaintoja.

Asiantuntemusta ei osallistumiseen vaadita. Lepakoita voi havainnoida silmämääräisesti. Hifistelijä voi toteuttaa havainnointia lepakkodetektorilla, joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi.

Tarkkailun kohteena ovat sekä lajihavainnot että yksilömäärät. Suomessa on tavattu 13 eri lepakkolajia, jotka poikkeavat elintavoiltaan toisistaan. Esimerkiksi pohjanlepakon näkee usein lentämässä talon tai kesämökin pihapiirissä, kun taas vesisiipan löytää todennäköisemmin lähijärveltä saalistamasta hyönteisiä.

Sateella tai kovalla tuulella lepakot välttävät liikkumista.

Lisätietoa lajien tunnistamiseen löytyy lepakkotieteellisen yhdistyksen sivuilta. Lepakkobongauksen havainnoista toivotaan ilmoituksia Suomen lajitietokeskuksen verkkopalveluun, jossa raportointi onnistuu avoimella lomakkeella tai laji.fi -tunnukset luomalla.

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic