Lounais-Häme Forssa

Lepattava liekki kotona voi vaarantaa terveyden – Hushållskan yrittäjä: "Asiakkaat ovat nykyään hyvin laatutietoisia"

Yltiöpäinen kynttilöiden polttaminen voi olla yhtä suuri terveysriski kuin vilkkaan liikenteen päästöt.
Kynttilöiden polttaminen kohottaa tutkitusti pienhiukkasia asunnon sisäilmassa. On kuitenkin keinoja, joilla hiukkasmäärää voi yrittää vähentää. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kynttilöiden polttaminen kohottaa tutkitusti pienhiukkasia asunnon sisäilmassa. On kuitenkin keinoja, joilla hiukkasmäärää voi yrittää vähentää. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Kynttilöiden polttaminen voi olla terveysriski.

Riskiryhmässä ovat varsinkin keuhkoahtaumatautia, astmaa ja sydän- tai verenkiertotautia potevat, mutta myös perusterveet voivat kokea ärsytysoireita tai hengenahdistusta.

Hengitysliiton sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen kertoo, että kynttilän polttamisesta vapautuu sisäilmaan esimerkiksi pienhiukkasia ja PAH-yhdisteitä. Osa jälkimmäisistä on syöpävaarallisia.

– Suomalaisen tutkimuksen mukaan kynttilöiden polttamisesta aiheutuvat pienhiukkaspitoisuudet saattavat nousta vilkkaan liikenteen päästöjen tasolle, Säkkinen toteaa.

Kynttilöille kannattaa valita paikka, missä ilmanvaihto toimii hyvin, mutta ilmavirtaus ei puhalla suoraan kynttilään. Toimivan yleisilmanvaihdon myötä liekki palaa tasaisesti. Lepattava tai savuttava liekki puolestaan tarkoittaa sitä, että sisäilmaan tulee enemmän epäpuhtauksia.

– Kannattaa suosia ympäristömerkillä, esimerkiksi Joutsen-merkillä varustettuja ja hajusteettomia kynttilöitä. Sitäkin voi miettiä, saavuttaako sen halutun tunnelman pienemmällä kynttilämäärällä. Vaihtoehtoisesti voi myös polttaa kynttilöitä ulkona tai suosia sähkö- ja ledkynttilöitä.

Kiinnitä huomiota sydänlankaan

Kynttiläbrändi Havin toimintoja ohjaavat monet asiat, kuten eurooppalainen laatuohjeistus, raaka-aineiden puhtaus, Joutsen-kriteeristö ja lainsäädäntö.

Havin tehdaspäällikkö Päivi Määttä toteaa, että kynttilätehtaalla tuotteet valmistetaan sekä steariinista että parafiinista. Periaatteessa raaka-aineissa on samat hiilivetyketjut, mutta materiaalin valinta liittyy lähinnä valmistustapaan ja kynttilän muotoon.

– Joutsen-merkkiä ei voi saada parafiinikynttilöille, sillä edellytyksenä on, että tuote on valmistettu uusiutuvasta raaka-aineesta. Parafiini syntyy öljynjalostuksen sivutuotteena, mutta kynttilämateriaalina se on hyvä, Määttä kertoo.

Määttä arvioi kuluttajien olevan tietoisia kynttilänpolton haittavaikutuksista. Niitä voi kuitenkin eliminoida pienillä keinoilla.

Tarkoitus on aina se, että kynttilä palaisi mahdollisimman oikealla tavalla. Havilla polttoon liittyen tehdään esimerkiksi nokitestejä.

– Kynttilöiden pakkauksissa on tietyt varoitusmerkit, jotka kertovat siitä, että valmistuksessa on harjoitettu tiukkaa valvontaa.

Määttä kehottaa kiinnittämään huomioita kynttilän sydänlangan paksuuteen, sillä se vaikuttaa päästöihin.

Jos kynttilä palaa suurella liekillä, lanka on liian paksu. Mikäli taas lanka porautuu palavan kynttilän sisään, se on liian ohut.

Lue myös: Kaikki eivät vieläkään tiedä puun polttamisesta aiheutuvista terveyshaitoista – ”Savua pidetään kodikkaana ja luonnollisena” (FL 19.6.2020)

Tutkittua tietoa

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL:n ympäristöterveysyksikön ylilääkäri Raimo Salosen, suunnittelija Pekka Taimiston ja tutkija Kari Pasasen tutkimus kynttilänpolton välittömistä vaikutuksista omakotitalon sisäilmaan ja toimistotalon työhuoneen hiukkaspitoisuuksista julkaistiin vuonna 2019.

Kolmikko totesi, että runsas kynttilänpoltto kohotti sytytys- ja sammutustavasta riippumatta omakotitalon kaikissa huoneissa erityisesti ultrapienten hiukkasten lukumääräpitoisuuden useiden tuntien ajaksi vähintään vilkkaan liikenneympäristön pitoisuuksien tasolle.

Pitoisuudet nousivat etenkin, jos kynttilät sammutettiin puhaltamalla tai kynttilä savutti huonon laadun tai lähellä liikkumisen aiheuttaman ilmavirtauksen vuoksi.

Pienissä vanhoissa kerrostaloasunnoissa, joissa ei ole koneellista ilmanvaihtoa, kynttilänpolton vaikutuksen sisäilman laatuun katsottiin olevan todennäköisesti suurimmillaan.

– Kroonisista hengitys- ja sydänsairauksista kärsivien ja bakteerien aiheuttamia hengitystieinfektioita usein sairastavien on hyvä tietää, että usein toistuva kynttilöiden polton hiukkasille altistuminen asunnon sisätiloissa voi olla haitaksi heidän terveydelleen, tutkimuksessa kerrotaan.

Lue myös: Huolimaton puiden polttaminen tekee kiukaasta päästöpommin – ”Ostajilla ei ole vaatimusta puhtaista kiukaista, vaan on tyydytty siihen, että kiuas kuin kiuas” (FL 6.7.2019)

Jutun otsikkoa päivitetty 1.12.2021 klo 15.24.

Uusimmat

Fingerpori

comic