Lounais-Häme

Leppoisaa kesälueskelua

Louna-kirjastot ovat keksineet lomanviettäjille mökille ja matkoille sopivan kesäbingon, jota pelaamalla voi voittaa erilaisia palkintoja. Osallistuminen on helppoa ja onnistuu lähes missä tahansa, vakuuttaa Forssan kaupunginkirjaston lasten ja nuorten osaston kirjastovirkailija Maija Pietilä.

– Bingolapun voi noutaa mistä vain Louna-kirjastosta.

Miten kesäbingoa pelataan?

Olennaista on ensin löytää hyvä kirja. Kirja voi olla mikä vain, mikä itseä kiinnostaa.

– Bingolapussa on neljän ruudun ruudukko, jota täytetään vaakaan, pystyyn tai ristiin. Jokaisessa ruudussa on lukutehtävä, esimerkiksi lue nurmikolla, lue aurinkolasit päässä, lue taskulampun valossa ja niin edelleen. Nämä ovat helppoja rasteja, joita voi tehdä melkein missä vain, kirjastovirkailija vinkkaa.

Tehtävät on suunniteltu sellaisiksi, että bingorivin voi saada täyteen vaikka lomamatkalla, mökillä tai oman kodin lähiseudulla.

Kesäbingo on suunniteltu innostamaan lapsia ja nuoria lukemisen pariin, mutta aikuisetkin voivat osallistua. Lukubingosta saa vaikka koko perheen kesähuvin.

Kesäbingo-ruudukko kannattaa palauttaa 8.9. mennessä, sillä siihen mennessä tulleiden lomakkeiden kesken arvotaan erilaisia palkintoja. Kullakin kirjastolla on omat palkintonsa, mutta Pietilä aikoo arpoa Forssan kirjaston palauttajille palkinnot lasten, nuorten ja aikuisten sarjassa. Palkitut saavat itse valita palkinnoista mieleisensä.

– Palkinnoissa saattaa olla kirjojen lisäksi vaikka lautapelejä – miksei vaikka rantapallo tai jotakin muuta hauskaa, hän ideoi.

Louna-kirjastojen kesäbingo kuuluu Lastenkirjainstituutin ja Lukukeskuksen Suuri lukuseikkailu -hankkeeseen, jonka puitteissa järjestetään erilaisia lukemiseen liittyviä tempauksia ja tapahtumia ympäri Suomen.

Pietilä keksi idean bingosta jo viime talvena.

– Kollega saikin vitsailtavaa siitä, että puuhastelen kesäbingoa keskellä talvea, hän naurahtaa.

Hän oli lukenut vastaavista lukubingoista muualta, mutta toteaa, että niissä määriteltiin enemmänkin sitä, mitä piti lukea.

– Esimerkiksi lue sinikantinen kirja, tai muuta sellaista. Tässä voi lukea mitä haluaa.

Leikkimielisessä kisassa ei haluttu olla liian virallisia tai ryppyotsaisia.

– Tämä on hyvin helppo. Voi lukea vaikka samaa kirjaa kaikissa paikoissa, jos on pitkä kirja. Voi myös palauttaa monta lomaketta, jos haluaa parantaa voittamisen todennäköisyyttä, Pietilä vinkkaa.

Lomakkeen taakse voi myös halutessaan merkitä lukemansa kirjat, mutta se ei ole pakollista.

Kilpailulla halutaan avata lukemisen mahdollisuuksia nuorille: innostaa, ei velvoittaa.

– Kesäbingossa kannustetaan lapsia ja nuoria lukemaan ja muistutetaan lukemisen ilosta. Lukeminen on rentoa: lukea voi vaikka laiturin nokassa tai paljain jaloin puistossa, Maija Pietilä tiivistää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic