Lounais-Häme

Letkulla harkitaan yksityiskoulua

-Me vakavasti pohdimme yksityiskoulun perustamista, Letkun vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja Marko Hätönen toteaa.

Tammelan Letkulla ei jätetä kiveäkään kääntämättä, jotta kyläkoulu saataisiin säilytettyä. Letkulla järjestettiin viime viikolla asian tiimoilta kyläkokous.

Kyläkokous vaatii yksimielisesti Letkun koulun lakkautuspäätöksen ottamista uudelleenkäsittelyyn. Letkulaiset pohtivat myös muun muassa yksityiskoulun mahdollisuutta, jotta opetusta voitaisiin järjestää, vaikka Letkun koulun lakkautusta ei peruttaisikaan.

Tarkkoja suunnitelmia yksityiskoulun toteuttamisesta ei vielä ole, sillä asia nousi esiin vasta kyläkokouksessa.

-Me lähdemme prosessityöryhmällä hakemaan lupaa sille. Meidän pitää ensin valtion kanssa selvittää esimerkiksi lupa-asiat ja se, mitä kaikkea yksityiskoulu vaatii. Olemme alkumetreillä asian kanssa, Hätönen sanoo.

Letkulaisille vanhemmille yksityinen kyläkoulu ei toisi Hätösen mukaan sen enempää kuluja kuin tavallinen kyläkoulukaan.

-Periaatteessa perusopetus on aina ilmaista. Me emme voi lapsiperheiltä rahaa pyytää koulun suhteen. Valtio totta kai rahoittaa osan koululaisten kustannuksista, mutta meidän pitää miettiä, miten loput rahoituksesta hankitaan.

Letkun koulu on määrä sulkea jo ensi syksynä, joten aikataulu on tiivis. Yksityiskoulun järjestämisluvan hakeminen ja saaminen vie aikaa, joten ensi syksynä yksityisen kyläkoulun toiminta ei ala. Todennäköisesti Letkun koululla on edessä ainakin välivuosi, jonka aikana opetusta koululla ei ole.

-Prosessiin menee ainakin vuosi. Välivuosi on huono vaihtoehto, mutta voi olla, että sellainen tulee. Tuleva lukukausi on iso kysymysmerkki.

-Olisin toivonut, että meille olisi annettu enemmän siirtymäaikaa. Tämä meidän saattohoitomme on kohtuuttoman lyhyt. Pidemmällä ajalla olisimme ehtineet jotain jo kehitelläkin, Hätönen harmittelee.

Letkun kyläkokouksessa asiasta oltiin Hätösen mukaan yksimielisiä. Kaikki paikalla olleet asukkaat ja yhdistykset ilmaisivat tukensa yksityiskoululle.

-Tämä oli asia, josta kukaan ei lähtenyt tinkimään. Kaikki olivat sitä mieltä, että koulun tulee olla täällä, Hätönen linjaa.

Koulun säilyttämistä perustellaan Letkulla kylän elinvoimaisuudella.

-Meillä on lapsiperheiden suhteen muuttovoittoinen kylä, ja me haluamme tarjota heille kyläkoulun. Jos haluamme pysyä elinvoimaisena kylänä, on täällä oltava palveluja ja lapsiperheitä.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti