Lounais-Häme

Letkulla koettiin, että heitä syyllistettiin

Letkun kylällä hermostuttiin sunnuntaiseen Forssan Lehden juttuun Tammelan kouluverkosta.

-Koko juttu nostatti karvat pystyyn, Letkun kylällä asuva valtuutettu Asko Koivu (kesk.) puuskahtaa.

Hän sanoo, että kylällä koettiin, että koko kylä syyllistettiin. Jutussa ei tosin mainittu, että ongelmana olisi Letkun kylä.

-Jutun yhteydessä oli Letkun koulun kuva, Koivu huomauttaa.

Sunnuntaisessa jutussa kerrottiin, että jotkut Tammelan kylillä asuvat eivät olleet tyytyväisiä hallinto-oikeuden päätökseen ja he haluaisivat, että heidän lapsensa siirtyisivät isompiin kouluihin.

-Muutamissa perheissä lapset ovat jo käyneet esimerkiksi Riihivalkaman koulua, mutta heillä on siihen omat syynsä. Enemmistö vanhemmista haluaa, että lapset käyvät koulua Letkulla, Koivu sanoo.

Jutun haasteltavat eivät uskaltaneet puhua asiasta nimellään. Yhdessä kommentissa todettiin, että jotkut kyläläiset eivät sano mielipidettään ääneen, koska he haluavat kunnioittaa kyläläisten mielipidettä.

-Jokainen on voinut puhua kyläkokouksissa. Ketään ei ole ikinä morkattu omien mielipiteiden takia, Koivu sanoo ja lisää, että jos joku taas ei pysty sanomaan omaa mielipidettään, niin se on eri asia.

Tammelan valtuusto päätti helmikuussa, että kunnassa olisi jatkossa vain kolme koulua. Päätös olisi tarkoittanut sitä, että pienet kyläkoulut, Letkun, Teuron, Myllykylän ja Kaukjärven koulut, lopettaisivat toimintansa lähivuosien aikana.

Syy koulujen lakkauttamiseen johtuu lasten määrän vähenemisestä.

-Ymmärrän, että kouluja pitää sulkea, jos lapsimäärä vähenee, mutta miksi Letkun koulu. Meillä on lapsia.

Koivun mukaan valtuuston pitäisi pitää kiinni aiemmin päättämästään 20 oppilaan rajasta.

Osa pienten koulujen vanhemmista teki päätöksestä valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus kumosi päätöksen ja pienet koulut saivat jatkoaikaa.

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson toivoi jutussa, että valtuusto kokoontuisi elokuussa epäviralliseen tapaamiseen asian tiimoilta.

Koivun mukaan keskustan valtuustoryhmä ei ole vielä keskustellut asiasta. Hän toivoo, että kunnassa tehtäisiin lapsivaikutusten arviointi ennen kuin mitään päätöksiä aletaan tehdä.

-Arviointi olisi pitänyt tehdä jo kouluverkkoselvitystyön ohessa, Koivu summaa. FL

Fingerpori

comic