Lounais-Häme

Levältä Perttulaan jo syksyllä: Kouluverkko harvenee, syynä laskevat oppilasmäärät ja tiukka talous

Ypäjä on laskenut lapsensa ja muokkaa kouluverkkoa sen mukaan. Kunnanhallitus valmistelee esitystä Levän koulun sulkemisesta tämän kevään päätteeksi. Ypäjänkylän koulun vuoro tulisi ensi vuoden keväällä. Oppilaat keskitettäisiin Perttulan ja Kartanon kouluihin.

Ensi syksynä luokilla 1–6 opiskelee 138 oppilasta, ja luokilla 7–9 oppilaita on 70 oppilasta eli yhteensä 208 peruskoululaista. Oppilasennusteen mukaan lukuvuonna 2022–23 Ypäjällä on enää 178 peruskoululaista. Viime vuonna lapsia syntyi vain 12.

-Jos ikäluokan koko on noin 20 oppilasta, sille määrälle ei tarvita kuin yksi luokka ja yksi yhtenäiskoulu, totesi rehtori, sivistystoimen päällikkö Heikki Vainio sivistyslautakunnan järjestämässä tiedotus- ja kuulemistilaisuudessa.

Jos suunnitelma sinetöidään, Levän 22 oppilasta liittyvät ensi syksynä Perttulan 92 oppilaan joukkoon. Levän koulun johtaja Marko Virtanen uskoo, että siirtymä sujuu hyvin. Muutosta pehmentävät tuttu opettaja ja kaverit.

-Lapset sopeutuvat uuteen parissa viikossa. On suunniteltu, että saan luokakseni Levältä siirtyvät 5.- ja 6.-luokkalaiset sekä Perttulan 5.-luokkalaiset. Yhteensä heitä on 19, Virtanen kertoo.

 

Syitä kouluverkon karsimiselle on kunnanjohtaja Sam Vuorisen mukaan kaksi: Oppilasmäärät eivät ole nousseet ja kunnan taloustilanne heikentyy entisestään valtionosuuksien pienenemisen vuoksi. Tämän vuoden budjetti näytti syksyllä 800 000 euron alijäämää. Säästöihin ja sopeuttamiseen oli ryhdyttävä.

Kunnanhallitus päätti ehdottaa säästöpaineen vuoksi kouluverkon suunniteltua nopeampaa ja vaiheittaista supistamista. Kouluverkkoratkaisu vaatii vielä valtuuston päätöksen, mutta Levän koululle ei ole varattu rahaa syksyksi.

Lakkautusten vaikutus on koulutoimen ulkoisiin menoihin vuositasolla 200 000 euroa. Täysimääräisenä säästö todentuu vasta vuonna 2020. Levän koulun lakkauttaminen vähentää yhden luokanopettajan ja yhden ohjaajan pestin. Ypäjänkylän koulun mukana poistuu yhden luokanopettajan, aineenopettajan ja ohjaajan työpanokset.

Lakkautukset vähentävät kiinteistömenoja, ja koulukiinteistöjen myynnistä voi tulla tuloa. Myös ruoanjakelu- ja siivousmenot pienenevät; kaksi ihmistä toimialalta menettää muutoksessa työpaikkansa.

Ypäjänkylällä asuva Pasi Uusitalo toivoo, että kaikki kustannusvaikutukset ja syntyvät menot ja säästöt arvioidaan tarkasti ja puolueettomasti.

-Entä mikä on imagovaikutus kyläkoulujen lakkauttamisesta? Olisivatko koulut voineet sittenkin houkutella muuttajia kuntaan, Uusitalo herätteli.

Sekä Vainio että Vuorinen myöntävät lakkautuksen imagotappioksi, mutta sellainen olisi myös neljän luokka-asteen yhdysluokka pienessä koulussa.

-Se ei ole tätä päivää pedagogisestikaan. Hyvä, koko peruskoulun kattava yhtenäiskoulu voi myös olla vetovoimatekijä, Vainio huomautti.

Kouluverkkosäästö ei Vuorisen mukaan vielä tee Ypäjän taloutta autuaaksi, mutta se on yksi keino tilanteen korjaamiseksi.

-Viimeksi kunta on tehnyt ylijäämää 2015, ja meillä on vuoteen 2019 aikaa kääntää talous tasapainoon. Siihen emme ehdi, mutta jos emme mitään tekisi, valtionvarainministeriö meitä lähestyisi. Haluamme pitää kiinni itsemääräämisoikeudestamme, ja siksi meidän on toimittava, Vuorinen totesi.

 

Muutoksella voi olla vaikutusta kuljetuskustannuksiin. Koulukyydit kilpailutetaan vuonna 2019 ja samassa yhteydessä reitit ja pysäkit tutkitaan uudelleen. Vaarallisen Forssa–Loimaa-tien käytöstä tai ylityksestä on tulossa peruste koulukuljetukseen 1.–6.-luokkalaisille jo ensi syksyksi.

-Säästöjähän voisi tulla, jos reiteille määritellään pysäkkipaikkoja eikä lapsia haettaisi kyytiin enää aivan kotoa. Puolesta kilometristä kilometriin voisi olla hyvä kävelymatka aamuisin taksikyytiläisillekin, ehdotti Turo Järvelä.

Kyyditysreitit ja aikataulut aiheuttivat vanhemmissa myös huolta: yksi äideistä huomautti nykyisin 6 kilometrin koulutaksimatkaan kuluvan 50 minuuttia.

-Kuinkakohan kauan matka kestää, jos kouluun on matkaa 15 kilometriä, kuten meiltä, pohti Uusitalo.

Kouluverkoston muutoksista voi jättää lausunnon kirjallisena sivistyslautakunnalle, mutta niillä on kiire. Aikaa on enää perjantai. Kunnanhallitus käsittelee kouluverkkoa 6. helmikuuta ja tekee esityksen koulujen lakkauttamisesta 15. helmikuuta kokoontuvalle valtuustolle.

 

Yksi koulu, kaksi rakennusta
Ylä- ja alakoulun luokat opiskelevat hallinnollisesti yhdessä yksikössä.Ypäjän mallissa toimitaan syksystä 2019 lähtien kahdessa koulussa eli Perttulassa luokat 1.-5. ja Kartanon koulussa luokat 6.-9.5. luokka saatetaan myös siirtää Kartanon kouluun Perttulasta tilasyiden vuoksi. Heitä opettaisi luokanopettaja.Perttulassa tarvitaan tilaa Ypäjänkylästä siirtyvälle alakoulujen erityisluokalle. Kartanonkoulu saa oman erityisopetusryhmänsä.Johtajia vähemmänYksi rehtori johtaisi kokonaisuutta henkilöstön ja hallinnon osalta. Hänen sijoituspaikkansa olisi Kartanon koulu.Perttulan koululla olisi kuitenkin äkillisistä arjen asioita vastaava varajohtaja.Samassa yhteydessä kunta käy läpi koko sivistystoimen johtajatarpeen rehtorin, varajohtajan, varhaiskasvatusjohtajan, kirjastonjohtajan ja toimialajohtajan osalta. Tavoitteena on johtajamäärän väheneminen.

Uusimmat

Fingerpori

comic