Lounais-Häme Lounais-Häme

LHJ alkaa pian kerätä poistotekstiilejä Forssassa – Risojen vaatteiden kuidut saavat uuden elämän

Kotitalouksien poistotekstiileille tulee järjestää keräys lähivuosina. LHJ aloittaa keräämisen alustavien tietojen mukaan kesällä 2020.
Mirva Naatula kertoo, että LHJ panostaa kokeilun alkuvaiheessa huomattavasti valistukseen, jotta ihmiset osaavat tuoda poistotekstiilikeräykseen sinne sopivaa jätettä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Mirva Naatula kertoo, että LHJ panostaa kokeilun alkuvaiheessa huomattavasti valistukseen, jotta ihmiset osaavat tuoda poistotekstiilikeräykseen sinne sopivaa jätettä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Loimi-Hämeen Jätehuolto oy (LHJ) on aloittanut neljän muun eteläisen Suomen jätelaitoksen kanssa yhteistyön poistotekstiilien keräyksessä.

Jätelaitokset velvoitetaan keräämään kotitalouksien poistotekstiilit lähivuosina. EU-direktiivi poistotekstiilien keräyksestä astuu voimaan vuonna 2025, mutta valmisteilla on jätelakiesitys, jonka mukaan Suomessa keräys tulisi aloittaa jo vuonna 2023. Jätelaitosten välisellä yhteistyöllä valmistaudutaan tähän.

LHJ tekee poistotekstiilien keräyksessä yhteistyötä Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY), Pirkanmaan Jätehuollon ja Rauman seudun jätehuoltolaitoksen sekä Varsinais-Suomessa toimivan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kanssa.

– Kyseessä on pilottivaihe, jossa harjoitellaan ja etsitään toimivia käytänteitä, jotta kaikki sujuu hyvin lain astuessa voimaan, LHJ:n ympäristöneuvoja Mirva Naatula sanoo.

Poistotekstiilit lajitellaan Kiimassuolla

Yhteistyössä mukana olevat jätelaitokset järjestävät kotitalouksien poistotekstiileille keräyksen omilla alueillaan. LHJ:n alueella poistotekstiilien keräyksen suunnitellaan alkavan kesän aikana.

Suunnitelmien mukaan poistotekstiiliä kerätään LHJ:n jäteasemilla, joista se lähetetään esilajiteltavaksi todennäköisesti Forssan Kiimassuolle.

Vielä lähitulevaisuudessa ei ole odotettavissa, että poistotekstiileille tulisi omia keräysastioita taloyhtiöihin tai jätepisteisiin.

– Raumalla on ollut jo käytössä syväkeräysastioita Rauman seudun jätehuoltolaitoksen omilla hyötyjätepisteillä. Keräystä on helpompi hallinnoida yhden kaupungin sisällä kuin meidän kaltaisellamme suuremmalla alueella, jossa lähtökohdat keräyksen järjestämiseksi ovat erilaiset.

LHJ lajittelee keräämänsä poistotekstiilit Kiimassuolla, minkä jälkeen ne kuljetetaan ensivaiheessa Paimioon Lounais-Suomen Jätehuollon rakennuttamaan pilottivaiheen laitokseen. Samaan aikaan LSJH valmistelee Turun Topinpuistoon rakennettavaa täyden mittakaavan jalostuslaitosta koko Suomen poistotekstiileille.

Pilottilaitoksella sekä uudella jalostuslaitoksella kotitalouksilta kerätyt poistotekstiilit jalostetaan kierrätyskuiduksi, joka hyödynnetään uusissa tuotteissa. Tällä hetkellä poistotekstiilit menevät LHJ:n alueella energiajätteeseen, joka poltetaan jätevoimalassa lämmöksi ja sähköksi.

– Forssa on tunnettu tekstiilikaupunki, joten on hienoa, että poistotekstiili saadaan jatkossa jalostettua materiaaliksi. Kartoitamme tällä hetkellä paikallisia yhteistyökumppaneita.

Keräys ei ole rahasampo, vaan satsaus

Naatula sanoo, että poistotekstiilien keräyksestä ei ole ainakaan lähivuosina tulossa LHJ:lle rahasampoa.

– Tämä on merkittävä taloudellinen satsaus. Otamme poistotekstiilit maksutta vastaan, mutta jätelaitokselle syntyy kustannuksia lajittelusta, logistiikan järjestämisestä sekä poistotekstiilin pilottilaitoksen käsittelymaksuista. Oletamme, että etenkin alkuvaiheessa jätelaitokselle tuodaan paljon sellaistakin materiaalia, joka ei kuulu poistotekstiileihin ja päätyy lajittelun jälkeen esimerkiksi poltettavaksi.

Jätelaitosten tavoitteena on päästä poistotekstiilien kanssa nollatilanteeseen, jossa niiden kierrätyksestä saatavat tulot korvaavat lajitteluun ja keräykseen menneet kulut.

– Valtakunnallisestikin menee varmasti useita vuosia ennen kuin päästään siihen tilanteeseen, että kulurakenteet saadaan kohtaamaan. FL

Mitä ovat poistotekstiilit?

Jätelaitosten poistotekstiilien keräykseen vastaanotetaan käytöstä poistetut ja rikkinäiset vaatteet ja kodintekstiilit.

Esimerkiksi nahkaa tai kumia keräykseen tuotavissa tekstiileissä ei saa olla.

Poistotekstiilin pitää olla kuiva, hajuton ja puhdas.

Poistotekstiilit tuodaan keräyspaikkaan suljetussa, tiiviissä muovipussissa tai jätesäkissä.

Suoraan uudelleenkäyttöön kelpaavat, hyväkuntoiset vaatteet kannattaa entiseen tapaan joko myydä tarvitseville tai lahjoittaa keräyksiin.

Oikaisu: Korjattu otsikkoa 16.3. klo 10.23, vaihdettu maininta sukista ja alushousuista muotoon ”vaatteet”. Sukat ja alushousut eivät käy poistotekstiiliin hygieniariskin takia, vaan ne menevät edelleen energiajätteeksi. 

Uusimmat

Näkoislehti

17.9.2020

Fingerpori

comic