Lounais-Häme

LHJ:n biokimppa laajentaa biojätteen keruuta, uusi astia mahdollistaa pidemmät tyhjennysvälit

Ilmastoidussa biojätelaatikossa jätteet kuivuvat eivätkä aiheita hajuhaittoja. Tyhjennysväli pitenee, kertoo Pasi Kaskinen Loimi-Hämeen Jätehuollosta. Kuva: Tapio Tuomela
Ilmastoidussa biojätelaatikossa jätteet kuivuvat eivätkä aiheita hajuhaittoja. Tyhjennysväli pitenee, kertoo Pasi Kaskinen Loimi-Hämeen Jätehuollosta. Kuva: Tapio Tuomela

Loimi-Hämeen Jätehuolto oy (LHJ) kannustaa entistä ponnekkaampaan biojätteen lajitteluun. LHJ muistuttaa, että lajittelulla on suuri merkitys ympäristölle ja erityisesti kierrätysasteen parantamiselle.

Yhtiö on lanseerannut biokimppakampanjan, jolla se haluaa helpottaa biojätteen keruuta myös omakotitaloissa.

Ongelmana keräyksen laajenemiselle on ollut biojäteastian tiheä tyhjennysväli. Astiaan ei ehdi kertymään riittävää määrää jätettä, jotta sen kerääminen olisi tehokasta ja taloudellista.

– Biokampanjassa LHJ tuo omakotiasukkaille tarjolle uuden ilmastoidun bioastian, mikä mahdollistaa pidemmät tyhjennysvälit ja edullisemmat biokeräyksen kustannukset, LHJ:n ympäristöneuvoja Mirva Naatula kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ilma kiertää jätesäiliössä ja paperinen pussi jätteineen kuivuu telineellä. Kuva: Tapio Tuomela
Ilma kiertää jätesäiliössä ja paperinen pussi jätteineen kuivuu telineellä. Kuva: Tapio Tuomela

Yhteen taloon tai kimpaksi

Ilmastoidun astian tyhjennysväli voi olla jopa neljä viikkoa, koska biojäte pääsee kuivumaan astiassa. Kuivana biojäte ei aiheuta hajuhaittoja.

– Se sopii hyvin yksittäiseen omakotitaloon tai muutaman omakotitalon kimppa-astiaksi. Edullisinta ja ympäristöystävällisintä keräys on silloin, kun useamman kiinteistön jätteet voidaan kerätä samasta astiasta.

Lajittelemalla biojätteen lisäksi kaikki muut kierrätettävät materiaalit, sekajäteastiaan mahtuu pidemmän ajan jätteet. Sen tyhjennysväliä voi pidentää.

Biojätteen lajittelu on tällä hetkellä järjestetty kaikkiin rivi- ja kerrostaloihin, joissa on vähintään viisi huoneistoa. Naatulan mukaan kerätyn biojätteen määrä on kasvanut vuosien saatossa, mutta parannettavaa vielä riittää.

– Tehokkainta keräämisen lisääminen on siellä, missä kerääminen on jo käynnissä. Kun saamme entistä suuremman osan taloyhtiöiden asukkaista keräämään biojätettä, sitä suurempi on ajoreitin kertymä ja pienempi ympäristökuormitus kerättyä biojätekiloa kohden.

LHJ:n biokimppa on saatavissa pienemmissä taajamissa ja bioreitin varrella myös haja-asutusalueilla.

Velvoitteet todennäköisesti laajenevat

Biojätteen erilliskeräysvelvoite on laajenemassa kaikissa EU-maissa. Suomessa valmistellaan jätelainsäädäntöä, jossa velvoite saattaa tulla myös omakotitaloihin yli 10 000 asukkaan taajamissa.

EU:n jätedirektiivi on asettanut jäsenvaltioilleen tiukat tavoitteet kierrätyksen lisäämiseksi. Vuoteen 2035 mennessä jo 65 prosenttia kotitalouden jätteistä pitäisi kierrättää materiaalina.

– Suomessa kierrätettiin 42 prosenttia yhdyskuntajätteestä vuonna 2018. Tänä vuonna meidän pitäisi kierrättää jo puolet, toteaa LHJ:n viestintäpäällikkö Pasi Kaskinen.

Biojäte on selvästi suurin yksittäinen kotitalouden jätelaji eli kolmannes kaikesta kotitalousjätteestä.

LHJ:n toimialueella on asukkaita 133 000. Biojätettä alueella syntyy tilastollisesti 13,5 miljoonaa kiloa. Biojätettä kerättiin vuonna 2019 noin 3 miljoonaa kiloa. Kotikompostoinnin määrää ei tilastoida. FL

Lajitteluohjeet biokeräykseen

Biojätteet käsitellään biokaasulaitoksessa, joten biojätteeksi kelpaa kaikki orgaaninen aines.

Biojäteastiaan:

Lihan- ja kalanperkeet

Pienet luut (esim. kanan)

Talouspaperit, käsipyyhkeet, servetit

Pilaantuneet hedelmät ja vihannekset

Pahviset kennot (esim. munakenno)

Leivinpaperi ja voipaperi

Kahvin ja teen suodatinpussit

Kuivat leivät ja leivonnaiset

Pilaantuneet einekset, jalosteet ja pakasteet

Jähmettynyt rasva (esim. kinkun paistorasva)

Ei biojäteastiaan:

Risuja tai oksia

Nesteitä (esim. juokseva öljy)

Keittoja, joissa on paljon nestettä

Jäätä

Vahapintaista tai muovitettua paperia

Muovia

Isoja luita (esim. riistaeläimet)

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic