Lounais-Häme

Li Andersson Forssassa: hätiköinti ei soten kanssa kannata

Vasemmistoliiton mukaan kolmen viikon päästä käytävät kuntavaalit ovat mitä suurimmissa määrin sote-vaalit.

Forssassa puolueen kuntavaalikampanjaa vauhdittanut puheenjohtaja Li Andersson painotti tulevien kuntapäättäjien vastuuta uudistukseen valmistautumisessa.

-Nämä ovat ensimmäiset valtakunnalliset vaalit, joissa suomalaiset saavat äänestämällä ottaa kantaa siihen, millaiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut he haluavat.

Anderssonin mukaan tilanteessa, jossa hallituksen ajama malli toteutuisi, on vahvoilla julkisilla palveluilla suuri rooli.

-Julkisten palveluiden on silloin pystyttävä kilpailemaan yksityisten toimijoiden kanssa.

-Kaikkein typerintä on tehdä hätiköityjä ratkaisuja ja lähteä valmiiksi yksityistämään palveluja. Siinä tapauksessa maakunnallinen palvelutuotanto ei seiso uudistuksessa niin vahvoilla jaloilla, kuin sen pitäisi.

Forssan seudulla palveluiden yksityistämiseen joutuvat mahdollisesti ottamaan kantaa nykyiset valtuutetut. Aikatauluun saattavat vaikuttaa hyvinvointikuntayhtymältä edellytetyt neuvottelut muun muassa Hämeen liiton ja Oma Hämeen kanssa.

Andersson kehottaa panemaan jäitä hattuun.

-Isossa kuviossa on vielä niin paljon asioita auki, ettei kannata kiirehtiä. Vasemmistoliiton pitää puolustaa julkisia palveluja muutosmylläkässä.

Vasemmistoliiton omassa sote-mallissa vastuu palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta siirtyisi maakunnille.

Maakuntien itsehallinto taattaisiin suorilla maakuntavaaleilla ja verotusoikeudella. Julkisia palveluja kehitettäisiin, mutta maakunnille jätettäisiin vapaus täydentää palvelujaan ostamalla niitä kolmannelta sektorilta.

Soten lisäksi vasemmistoliitto kampanjoi kuntavaaleissa koulukysymyksellä. Anderssonin mukaan koulut ovat jollain tapaa poliittisen keskustelun keskiössä kaikissa kunnissa, joissa hän on kuntavaalikiertueella vieraillut.

Anderssonin erityinen huoli koskee eriarvoistumiskehitystä. Se alkaa hänen mukaansa jo varhaiskasvatuksesta, jossa päivähoito-oikeuden rajaaminen on asettanut muun muassa työttömiä vanhempia haastaviin tilanteisiin arjessa.

Peruskoulutuksessa niin alueelliset kuin sukupuolten väliset erot ovat kasvussa. Myös kotitausta vaikuttaa oppilaan menestykseen aiempaa enemmän.

-Kehityksen pysäyttämiseen ei ole yhtä ratkaisua. Koulutuksen eriarvoistuminen liittyy yleisempään kehitykseen yhteiskunnassa. Opetusryhmien koolla, erityisopetuksella ja nuorisotoimen kanssa tehdyllä yhteistyöllä asiaan voi kuitenkin vaikuttaa, Andersson kannusti.

Toisen asteen koulutus on niin ikään vasemmistoliiton huolenaiheena. Puolue pelkää, että jos aloituspaikoista yhä karsitaan, jää entistä useampi nuori ilman opiskelupaikkaa.

Toinen huoli koskee lähiopetustunteja. Anderssonin mukaan ammatillinen opiskelu ei voi toteutua etäopiskeluna tai itsenäisenä opiskeluna.

Hänen mukaansa työpaikoilla ei myöskään ole valmiutta kasvavaan vastuuseen opiskelijoiden ohjaamisesta ja perehdyttämisestä. FL

 

Vasemmistoliiton tavoitteet kuntavaaleissa
Hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille. Vasemmistoliitto haluaa lyhentää jonoja, poistaa terveyskeskusmaksut ja lisätä hoitajien määrää. Palveluja ei saa siirtää yksityisille yrityksille.Maailman parhaat koulut ja varhaiskasvatus kaikille. Puolue ajaa kaikille 3-5 -vuotiaille maksutonta varhaiskasvatusta. Jokaiselle peruskoulun päättävälle täytyy olla jatkokoulutuspaikka.Kohtuuhintainen asuminen ja hyvä ympäristö. Asumisen hinta on pidettävä alhaisena. Ihmisten täytyy pärjätä ilman autoa kaupungissa, mutta myös maaseudulla.Parempi työllisyys ja hyvät työehdot. Hankintojen pitää tukea paikallisia yrittäjiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic