Lounais-Häme

Liesjärvellä aloitetaan polttometsän valmistelutyöt – Metsähallitus polttaa vuorovuosin metsää Liesjärvellä ja Lopen Komiolla

Metsähallitus polttaa vuorovuosin metsää Liesjärvellä ja Lopen Komiolla.
Liesjärven kansallispuistoa ennallistettiin polttamalla viimeksi vuonna 2017.

Liesjärven kansallispuiston ennallistamistoimia jatketaan ensi kesänä, mutta alustavat valmistelut aloitetaan tällä viikolla.

Metsänpolttokohteita valmistellaan poistamalla osa puustosta. Myöhemmin syksyllä kaivetaan niin sanottuja palokujia, joiden ansiosta metsän poltto on turvallista.

Metsänpoltto on luonnollinen ennallistamistoimi, sillä entisaikaan metsäpalot uudistivat Suomen metsiä.

Ennallistamispolton tavoitteena on tuottaa palanutta ja hiiltynyttä puuainesta, joka on välttämätöntä lahopuusta ja palaneesta puuaineksesta riippuvaiselle lajistolle, erikoissuunnittelija Ari Lahtinen Metsähallituksesta kertoo.

Liesjärven kansallispuisto on niin kutsuttu palojatkumoalue, jossa metsiä pyritään polttamaan tasaisin väliajoin.

– Liesjärvellä poltettiin metsää edellisen kerran vuonna 2017. Olemme jaksottaneet poltot vuorovuosin Liesjärven ja Lopen Komion välillä, Lahtinen kertoo.

Ensi kesän ennallistamistyöt kohdistuvat noin 10 hehtaarin alueelle Kaksvetisen ja Hangaslammen välimaastoon. Sääolosuhteet sanelevat polton ajankohdan.

– Yleensä poltto tapahtuu toukokuun kymmenennen päivän ja juhannuksen välillä. Luonnon metsäpalot ovat nekin yleisempiä alkukesästä, Lahtinen perustelee. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic