Lounais-Häme

Liesjärvellä juhlitaan pyöreitä vuosia

Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 27.8., ja samana päivänä juhlitaan myös Liesjärven kansallispuiston 60-vuotissynttäreitä.

Liesjärvellä sijaitsevalla Korteniemen perinnetilalla järjestetään juhlat tilan hengen mukaisesti. Lauantaina kello 11 alkavat elotalkoot, ja iltapäivällä pääsee savusaunaan. Kello 19 alkavat puolestaan tanssit. Lauantain syntymäpäiväjuhlissa esiintyvät Mika ja Turkka Mali.

Liesjärven kansallispuistoa on suojeltu jo 1920-luvulta saakka, mikä tekee siitä yhden Suomen vanhimmista kansallispuistoista. Nykyisin kansallispuiston pinta-ala on yli 2200 hehtaaria.

Liesjärven rannoilla on ollut asutusta jo kivikaudella. Siitä todistavat kansallispuiston hiekkarannoilta löytyneet asuinpaikat ja kiviesineet.

Syrjäisellä ylänköseudulla vanhat elinkeinot ja tavat, kuten kasken, tervan ja syden eli puuhiilen poltto sekä savupirttiasutus, säilyivät paljon pidempään kuin ympäröivillä maanviljelysalueilla.

Menneisyys väreilee nykyään paitsi vanhoissa metsissä myös Korteniemen perinnetilalla, jossa eletään yhä 1910-luvun tyyliin: eläimet ovat suomalaista maatiaiskantaa, pellot viljellään perinteisin tavoin ja rakennuskantaa vaalitaan vanhaa kunnioittaen.

Suomen luonnon päivää vietetään myös muualla Kanta-Hämeessä.

Hämeen luontokeskuksessa Tammelassa järjestetään kello 10–16 linnunpönttötalkoot. Talkoot ovat Tammelassa jo tämän vuoden toiset, ja ensimmäisissä saatiin valmiiksi 150 pikkulinnunpönttöä. Materiaalina pönttöihin käytetään kansallispuistojen palvelurakennuksista yli jääneitä laudanpätkiä.

Luontokeskuksessa avataan lauantaina myös uusi Sofia Suomisen luontoaiheisten akvarellimaalausten näyttely. Näyttely on esillä syyskuun loppuun saakka.

Aulangon luonnonsuojelualueella järjestetään lauantaina koko päivän perhetapahtuma. Aamukymmenestä lähtien pääsee alueelle ”lodjaamaan” eli etsimään maastoon kätkettyjä lodjuja.

Vihjeitä jaetaan Aulangon luonnonsuojelualueen Facebook-sivuilla. Lapsille järjestetään iltapäivällä myös kasvomaalausta.

Etelä-Hämeen Martat vastaavasti järjestävät Hämeenlinnan torilla lauantaina ruokasieninäyttelyn kello 10–13.30. Martat neuvovat tunnistamaan yleisimpiä ruokasieniä. FL

Katso kaikki Suomen luonnon päivän tapahtumat www.luonnonpaivat.fi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti