Lounais-Häme

Liesjärven kansallispuistolla on vetoa

Kansallispuistojen käyntimäärät ovat edelleen kasvussa Suomessa. Liesjärven kansallispuiston kävijämäärä Tammelassa nousi viime vuonna edellisvuodesta 5000 hengellä yhteensä 45400 vierailijaan. Liesjärvi sijoittui maan 39 kansallispuistosta 15 suosituimman joukkoon.

Torronsuon kansallispuistossa kävijämäärä pysyi edellisvuoden tasossa 25700 vierailijassa. Hämeen luontokeskuksessa Tammelassa kävijöitä oli viime vuonna 20600, joka vastaa luontokeskusten keskikastia.

Luontopalveluita Tammelassa tarjoavan Erärengin yrittäjä Jouni Palén tuumii, että Liesjärven suosion taustalla on yleisen luontobuumin lisäksi muitakin syitä. Ihmiset ovat saattaneet kyllästyä pääkaupunkiseudun luontokohteiden kuten Nuuksion samoihin näkymiin ja ihmispaljouteen, ja Liesjärvi on kohtuullisen lähellä.

Lisäksi Korteniemen perinnetila kiehtoo nykyihmisiä hitaalla elämän mallilla.

– Uskoisin, että sillä markkinointityöllä, jota ovat täällä tehneet niin yksityiset kuin Metsähallituskin, on myös ollut vaikutusta. Ja onhan palvelukin vähän parantunut.

Kansallispuistojen kävijämäärä kasvoi viime vuonna Suomessa yli 2,8 miljoonaan eli 7 prosenttia. Metsähallitus summaa, että vierailijoiden rahankäyttö puistojen lähiseudulle kasvoi tätä selvästi enemmän. Ennen kaikkea kansallispuistot tuottavat kävijöilleen luontoelämyksiä ja hyvinvointia.

Palén arvioi, että Liesjärven kansallispuiston vierailijoista kertyy Torronsuota enemmän paikallistaloudellisia vaikutuksia. Liesjärvellä riittää patikoitavaa, on yöpymispaikkoja ja Erärengilläkin kanootteja vuokrattavana.

Torronsuo on selvä päiväretkikohde. Paitsi kuuluna hiihtokohteena se on Palénin mukaan saanut viime aikoina arvoa kuvauksellisuudestaan.

– Tiedän monia ihmisiä, jotka käyvät montakin kertaa siellä kuvaamassa. Instagramissa on hyvinkin paljon Torronsuosta otettuja kuvia. Torronsuostahan oli viime vuoden lopulla Suomen Luonto -lehdessä juttu Suomen syvimpänä suona, mikä varmaan joitakuita ihmisiä sinne myös houkutteli. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic