Lounais-Häme

Liesjärven koululaisia kautta vuosien

Oppilaan ohjeet vuodelta 1926 samoin kuin lukukausitodistuksia odottaa paikkansa löytymistä esille asetettavassa kokonaisuudessa.

-Tällaisiakin löytyi vinteiltä ja kaapeista, kun niitä keräyksemme yhteydessä myös kyseltiin, toteaa hankkeen ideoitsija ja toteutuksesta vastannut Taimi Syrjälä.

Menossa on Liesjärven koulukuvista koostuvan näyttelyn ripustaminen Tammelan kunnantalon ala-aulassa. Niitä päätyi katselmukseen nähtäväksi yhteensä 84. Samainen kuvamäärä löytyy niin ikään Liesjärven koulu 1911–2010 luokkakuvia -kirjasta, joiden myynnistä tulevan tuoton kyläyhdistys käyttää kylän koululaisten hyväksi.

Lisäksi Liesjärven koulukuvakeräys on poikimassa vuodelle 2017 teemaan liittyvän seinäkalenterin, jossa jokaiselle kuukaudelle avattavissa oma lehtensä.

Keräyksen tuloksiin pääsi ensi kerran tutustumaan jo kesällä 2015 nykyisin eräkeskuksena toimivalla Liesjärven entisellä metsäoppilaitoksella. Yleisöllä oli samassa yhteydessä mahdollisuus nimilistojen täydentämiseen kuvissa näkyviä henkilöitä tunnistamalla.

Taimi Syrjälä on huomannut nimilistojen edellyttävän jopa vielä enemmän salapoliisin ominaisuuksia ja työtä kuin itse kuvien jäljittämisen. Hän kiittelee asian edenneen kokonaisuutena ottaen yli odotusten ihmisten osoittaman aktiivisuuden vauhdittamana.

-Vaikka tämäkin kuva on niin vanha kuin 1920-luvulta, siihen on tunnistettu nimeltä näin monta henkilöä, hän havainnollistaa.

Nimilistoissa riittää kuitenkin hankkeen kohtaamasta tunnistusavun runsaudesta huolimatta edelleenkin aukkoja.

-Sikäli kuin joku pystyy täällä nyt esillä olevassa näyttelyssä tunnistamaan kuvissa tähän mennessä nimettömäksi jääneitä henkilöitä, siitä vain ottamaan yhteyttä, että pääsemme täydentämään tietojamme, huomauttaa Liesjärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja Taito Syrjälä.

Vuonna 2010 lähes satavuotisen toimintansa jälkeen lakkautettua Liesjärven koulua kävi enimmillään samanaikaisesti satakunta oppilasta, jotka saivat opetusta seitsemällä eri luokalla. Niinpä opinahjon historiaan liittyy sananmukaisesti myös mittava määrä luokkakuvia.

Muun ohella näyttely antaa yleisluonteisena kerrontanaan havainto-opetusta maailman menossa vuosikymmenten varrella tapahtuneesta muutoksesta.

-Vanhemmissa kuvissa ilmeet ovat vakavia, mutta vapautuvat viimeisillä vuosikymmenillä, Taimi Syrjälä toteaa.

Kasvonilmeiden lisäksi selkeää sanomaansa vuosien vierimisestä välittävät vaatetuksen kehitys, jota muodinoikut osoittavat muokanneen koulun viimeisinä vuosikymmeninä alkuvuosikymmeniä vauhdikkaammin.

Liesjärven koululuokkia on ikuistettu kameralla sekä koulun ulko- että sisätiloissa. Persoonallisen ulottuvuutensa kokoelmalle antavat kaksi 1960-luvun luokassa pulpeteissaan kuvattua oppilasryhmää. Mustavalkoiset otokset muuttuivat värillisiksi 1970-luvulla.

Oman yllätyksensä kuvankeräykseen tuotti vuodesta 1938 vuoteen 1948 jäänyt aukko.

-Olisivatko koulukuvat jääneet siihen väliin osuneen sota- ja muun poikkeusajan vuoksi ottamatta, Taimi Syrjälä ja hänen kuvien tietokoneessa tapahtuneesta skannaus- ja muusta digitointikäsittelystä vastannut miehensä Reino Takatalo arvioivat.

Aivan kattavasti eivät tähän mennessä löytyneet luokkakuvat muutenkaan Liesjärven koulun vuosia 1911–2010 täytä.

-Ottakaa meihin yhteyttä, jos löydätte vielä puuttuvia koulukuviamme jostain, Taito Syrjälä rohkaisee. FL

Liesjärven koulukuvanäyttely on esillä Tammelan kunnantalon aulassa 9.12. asti.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti