Lounais-Häme Tammela

Liesjärven kylä zoomasi vahvuuksiinsa – Kesäleirillä nuorille opetetaan luontokuvausta ja taidetta

Liesjärvellä on paljon luontokuvauksen ja taiteen osaamista. Kesäleiri välittää taitoja nuorille.
Liesjärven kyläyhdistyksen kesäleirillä nuoret pääsevät muun muassa luontokuvaaja Kari Wallgrenin oppiin. Katja Lauren-Ahola (vas.) vastaa taideopetuksesta ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Heli Halonen on mukana hoitamassa yleisiä järjestelyitä. Idea luonto- ja taidepainotteisesta leiristä syntyi, kun kyläläiset miettivät Liesjärven vahvuuksia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Liesjärven kyläyhdistyksen kesäleirillä nuoret pääsevät muun muassa luontokuvaaja Kari Wallgrenin oppiin. Katja Lauren-Ahola (vas.) vastaa taideopetuksesta ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Heli Halonen on mukana hoitamassa yleisiä järjestelyitä. Idea luonto- ja taidepainotteisesta leiristä syntyi, kun kyläläiset miettivät Liesjärven vahvuuksia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Liesjärven kyläyhdistys tekee uuden aluevaltauksen järjestämällä 10–15-vuotiaille nuorille luontovalokuvausta ja taidetta yhdistävän kesäleirin.

Idea sai alkusysäyksen Tammelan kumppanuuspöydästä, jossa kylät pohtivat vahvuuksiaan. Liesjärvellä on paitsi upeaa luontoa myös taitavia valokuvauksen ja taiteen harrastajia.

– Tällä kombinaatiolla lähdimme hakemaan LounaPlussalta rahoitusta tarjotaksemme lapsille ja nuorille lisää toimintaa, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Heli Halonen kertoo.

Vapaa-ajasta vastaavat isosnuoret

Ilmoittautumisia on tullut jo sen verran, että leirin toteutuminen on varmaa. Toiveissa on saada leirille parikymmentä osallistujaa.

– Mukaan mahtuu vielä. Toivottavasti paikat täyttyvät, jotta mahdollisimman moni saisi hyvän leirikokemuksen.

Ohjelmarunko koostuu aamun ja iltapäivän työpajoista, joissa harjoitellaan muun muassa maisemakuvausta, makrokuvausta ja kuvienkäsittelyä sekä tehdään taidetta niin puulle, kankaalle kuin maalaamallakin.

Valokuvausta opettavat Suomen Luonnonvalokuvaajien hallituksesta Sonia-Meri Fomin ja Kari Wallgren sekä innokas luontokuvauksen harrastaja, Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson. Taideopetuksesta vastaa kyläyhdistysaktiivi Katja Lauren-Ahola.

Vapaa-ajan ohjelman järjestävät isosnuoret.

– Silloin leikitään ja tehdään vaikka nuotioretkiä.

Kameroita desinfioidaan käytön välissä

Luovuutta luonnosta -leiri on harvoja yön yli kestäviä kesäleirejä, joita Forssan seudulla järjestetään tänä kesänä.

– Mekin mietimme vielä kesäkuussa, ruvetaanko leiriä markkinoimaan isosti. Toiminta on kuitenkin senlaatuista, että tämän hetken viranomaissuositusten mukaan leiri voidaan järjestää turvallisesti.

Leiripaikkana toimii Eräkeskus Metsäkouluntie, jossa leiriläiset majoittuvat kahden hengen huoneissa.

Leiriläisiä ohjeistetaan jättämään leiri väliin, jos flunssaoireita ilmaantuu, ja käsihygieniaan kiinnitetään tavallista enemmän huomiota.

– Nuoret pääsevät kokeilemaan esimerkiksi erilaisia kameroita, joita käytön välissä desinfioidaan.

Monia projekteja menossa

Koronatilanne on ollut pitkään niin rauhallinen, ettei leirin peruuntuminen enää jännitä järjestäjiä.

Kyläyhdistyksen seitsenhenkinen johtokunta on tehnyt paljon töitä leirin eteen aina hankeavustuksen hakemista alkaen. Halonen naurahtaa, että koko urakan suuruus selviää vasta, kun paikat on siivottu.

Jos kiinnostusta on, leiri saatetaan järjestää myös ensi vuonna.

– Olemme tottuneet toteuttamaan monenlaisia projekteja. Yhdistyksen omistamalla kylätalolla on meneillään ulkovuorilautojen vaihto ja kylätalon kentällä järjestetään kesätori perjantaisin. FL

Liesjärven kyläyhdistyksen järjestämä Luovuutta luonnosta -leiri Eräkeskus Metsäkouluntiellä 3.–5.8. Ilmoittautuminen päättyy 24.7.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic