Lounais-Häme

Lietelantaa valunut Rekijokeen ja saastuttanut veden Somerolla

Lietelantasäiliön repeäminen on johtanut Rekijoen veden saastumiseen Somerolla. Kerkolan-Häntälän alueella Rekijoessa havaittiin torstaina huomattava määrä lietelantaa, joka on muuttanut veden mustaksi ja haisevaksi. Rekijoki kulkee Someron alueella mm. kuuluisissa Häntälän notkoissa, jotka pääosin luonnonsuojelualuetta ja perinnebiotooppia.

Vesi on saastunut kilometrien matkalta aina joen yläjuoksulta lähtien. Joessa todettu myös kuolleita kaloja. Saastumisen syyksi on selvinnyt joen yläjuoksulla olevan lehmätilan noin 3500 kuutiometrin suuruisen lietelantasäiliön repeäminen. Lehmän lantaa on päässyt valumaan useita päiviä suoraan ojien kautta Rekijokeen. Vuoto saatiin tukittua ja säiliötä tyhjennettyä torstai-illan aikana.

Notkojen alueella laidunnetaan runsaasti nautaeläimiä aina Saloon saakka. Eläimille pilaantuneen veden juominen saattaa aiheuttaa sairastumisia. Vesi haisee vahvasti myös lannalle, joten siitä voi olla myös hajuhaittaa laajalla alueella. Rekijoen notkoalueella laiduntavien viljelijöitä pyydetään tarkkailemaan veden- ja eläinten kuntoa.

Poliisi ei tutki tapahtumaa tässä vaiheessa rikoksena.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic