Lounais-Häme

Lievästi masokististen rakas harrastus

Siitä on nyt 17 vuotta, kun Forssaan rantautui maailmalla kuumaksi ilmiöksi noussut ryhmäliikuntatunti, ja Jarmo Suontausta on käynyt yhtä kauan BodyPump-tunneilla.

-Kävin siihen aikaan Vesihelmen yläkerrassa circuit-tunneilla. Kun BodyPump tuli Forssaan, päätin lähteä kokeilemaan uutta. Tutut katsoivat uimahallilta, että tuolla on mies jumppaamassa, Suontausta muistelee.

– Silloin olinkin ainoa mies tunneilla, mutta näin ei ole enää ollut vuosiin.

Jumppa-sanan käyttäminen BodyPumpista on kenties hieman kyseenalaista.

-BodyPump vaatii lievää masokismia, jos harjoittelun ottaa tosissaan. Muutamat liikkeet tuntuvat aina pahalta, Suontausta nauraa.

-Tämä on sellainen laji, että olit kuinka hyvässä kunnossa tahansa, ensimmäisen kerran jälkeen olet seuraavana päivänä kipeä.

Tehokas ryhmäliikuntatunti koukutti Suontaustan kokonaisvaltaisuudellaan, sillä BodyPumpissa saa treenin kaikille lihasryhmille.

-Näin pitkään kun on tunneilla käynyt, suuri merkitys on myös sosiaalisuudella.

BodyPumpin Forssaan toi ensimmäisenä Kutomon fysioterapia ja liikuntakeskuksen yrittäjä Minna Penttilä. Kun hän aikoinaan ilmoitti ensimmäisestä tunnista lehdessä, kiinnostuneiden jono ylsi Vesihelmen yläkertaan johtavilta rappusilta ulko-ovelle asti.

-En pyytänyt ilmoituksessa ennakkoilmoittautumista. Tunnille olin varannut 20 tankosettiä, Penttilä muistelee.

Penttilä halusi BodyPumpin Forssaan siksi, että tuohon aikaan ryhmäliikuntatunneille oli haastavaa saada hyviä ohjaajia. Lisensoitu tunti takaa treenin tehokkuuden ja laadukkuuden.

-Ihastuin BodyPumpissa juuri siihen, että ohjaaja saa olla oma persoonansa, mutta hänen ei tarvitse itse keksiä ohjelmaa – hänellä on valmis sapluuna käytössään. BodyPump-tunneilla on vahva fysiologinen tausta ja tunti sopii sekä turvallisuutta että tehokkuutta hakevalle, niin tunneihmiselle kuin perfektionistillekin.

Hannu Leikkilä on ensimmäisiä forssalaisia BodyPump-ohjaajia. Hän aloitti ohjaajana vuonna 2001 ja ohjaa edelleen kaksi tuntia viikossa.

-Kävin ensin BodyPump-tunneilla asiakkaan ominaisuudessa ja huomasin, että vaikka salilta lihaksiin oli saanut ruutia, niin lihaskestävyyttä minulla ei ollut ollenkaan, Leikkilä muistelee.

-Kun kävi pari kertaa viikossa pumpissa, tuloksia tuli nopeasti.

BodyPump-ohjelmissa liikkeet koostuvat kyykyistä, työnnöistä, nostoista ja käännöistä. Ohjelma vaihtuu tasaisin väliajoin – jos yhdessä ohjelmassa on rankkoja jalka- ja hauisliikkeitä, seuraavassa ohjelmassa näitä lihasryhmiä todennäköisesti armahdetaan hieman.

Liikkeiden rankkuutta ohjataan myös liikkeitä tukevalla ja treenaamaan motivoivalla musiikilla.

-Musiikki vaikuttaa ohjelmassa paljon, se on koko harjoittelun ydin. Kappaleiden pitää sytyttää. Itse lisään pykälän volyymia, kun tulee kunnon rokkia. Silloin lähtee, Leikkilä sanoo.

BodyPumpista julkaistaan tänä viikonloppuna jälleen uusi ohjelma. Järjestyksessään se on jo sadas, joten merkkipaalun kunniaksi Kutomolla treenataan epätavalliseen aikaan.

Uusi ohjelma vedetään ensimmäistä kertaa läpi keskiyöllä perjantain ja lauantain välisenä yönä. Tunnille mahtuu 40 osallistujaa, ja torstaina vapaita paikkoja oli jäljellä enää yhdeksän. FL

Pumppia painotangolla
Uusiseelantilainen lisensoituja ryhmäliikuntakoreografioita tuottava Les Mills International lanseerasi BodyPump-tunnin vuonna 1991.BodyPump on painotangolla tehtävä tunnin mittainen yksinkertainen, mutta tehokas harjoitusohjelma.Eri lihasryhmiä treenataan intensiivisesti, mutta suhteellisen kevyet painot ja suuri määrä toistoja takaavat sen, että jokainen voi säätää treenin oman kuntonsa mukaiseksi. Ohjelmaan vaikuttaa myös ainutlaatuinen musiikin ja liikkeiden yhdistelmä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti