Lounais-Häme

Lievästi myrkyllisten sienten maistelu aiheuttaa harvoin oireita edes lapsille – Älä silti poimi sientä, jota et tunne

Poimi vain sieniä, jotka tunnistat. Joskus kokenutkin sienestäjä erehtyy. Kuva: Susanna Kinnari-Kuparinen
Poimi vain sieniä, jotka tunnistat. Joskus kokenutkin sienestäjä erehtyy. Kuva: Susanna Kinnari-Kuparinen

Alkavalla sienestyskaudella on syytä pitää ainakin yksi sääntö kirkkaana mielessä: poimi vain sieniä, jotka tunnistat. Ohjeen noudattaminen on paras tapa ehkäistä sienimyrkytys, joka voi aiheuttaa myös maksa- ja munuaisvaurioita.

Sienikausi on alkamassa tänä vuonna tavanomaista aiemmin. Suurin osa Suomessa kasvavista sienistä on myrkyttömiä, mutta moni kokee epävarmuutta myrkkysienten vuoksi. Huoli ei liity pelkästään sienestämiseen, vaan myös esimerkiksi lasten ulkoiluun. Mitä jos lapsi laittaa myrkkysientä suuhunsa pihaleikeissä?

Munuais- ja maksaliiton mukaan vakavissa myrkytyksissä on kyse aina sienen varsinaisesta syömisestä, ei pelkästä maistelusta. Maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita. Pihapiiristä löytyvän sienen maistelusta ei useimmiten ole haittaa edes pienelle lapselle. Erittäin myrkylliset metsäsienet voivat kuitenkin olla lapselle vaaraksi pieninäkin määrinä.

– Jos myrkyllisiä sieniä on syöty ruoaksi, on aina syytä hakeutua sairaalaan hoidontarpeen arviointiin ja seurantaan. Mahdollisimman nopeasti nautittu lääkehiili estää myrkkyjen imeytymistä, sanoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö, Hanna Eloranta liiton tiedotteessa.

Oireet voivat ilmaantua vasta kahden viikon päästä

Sienimyrkytyksen oireiden alku vaihtelee vajaasta tunnista vuorokauteen. Yleisimpiä alkuvaiheen oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu ja ripuli. Hermostoon vaikuttavat myrkylliset sienet voivat aiheuttaa huimausta, päänsärkyä, sekavuutta ja harhoja sekä vakavissa tapauksissa jopa tajuttomuutta. Alkuoireet voivat kuitenkin olla huomaamattomia ja esimerkiksi suippumyrkkyseitikin aiheuttamat oireet ilmaantuvat jopa vasta kahden viikon kuluttua syömisestä.

Sienen tunnistaminen on tärkeää mahdollisen oikean hoidon valitsemiseksi. Jos sientä ei tunnista itse, tuntomerkkien lisäksi muistiin kannattaa laittaa kasvupaikka.

Suomessa tavallisin maksavaurion aiheuttava sieni on valkokärpässieni. Muita erityisen myrkyllisiä sieniä ovat muun muassa suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni ja myrkkynääpikkä. Korvasieni on raakana myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä syötävä.

Myrkytystietokeskus vastaa ympäri vuorokauden äkillisten sienimyrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin numerossa 0800 147 111.

Uusimmat

Fingerpori

comic