Lounais-Häme

Liian avokätinen sopeutumiseläke kuopataan maaliskuun alusta – tässä sopeutumiseläkkeen tämänhetkiset saajat

Eduskuntaryhmiltä yhteinen lakialoite. Muutos on tarkoitus saada voimaan maaliskuun alussa.
Kansanedustajien nykyinen sopeutumiseläke lakkautetaan.

Kansanedustajien nykyinen, liian avokätiseksi todettu sopeutumiseläkejärjestelmä lakkautetaan ensi maaliskuun alusta. Eduskuntaryhmät tekivät perjantaina uudistuksesta yhteisen lakialoitteen.

Sopeutumiseläke korvataan pienemmällä ja enintään kolme vuotta kestävällä sopeutumisrahalla, jonka piirissä ovat jo nyt kaikki vuonna 2011 ja sen jälkeen aloittaneet kansanedustajat. Samalla järjestelmän porsaanreiät tukitaan.

Tähän asti sopeutumiseläkettä on voinut nostaa aina 65 ikävuoteen asti, joten entinen kansanedustaja on voinut jättäytyä sen varaan jopa kymmeniä vuosia ennen virallista eläkeikää. Pääomatulot eivät ole vaikuttaneet sopeutumiseläkkeeseen. Täysi sopeutumiseläke on 60 prosenttia palkasta.

Uudistus koskee sopeutumiseläkettä tällä hetkellä saavia entisiä kansanedustajia sekä ennen vuotta 2011 valittuja kansanedustajia, jotka ovat nykylain mukaan oikeutettuja sopeutumiseläkkeeseen.

Nimestään huolimatta sopeutumiseläke ei ole varsinaisesti eläke vaan työttömyyskorvaus. Se on tarkoitettu tilapäiseksi taloudelliseksi turvaksi niille entisille kansanedustajille, jotka eivät työllisty eduskuntauransa jälkeen. Sopeutumiseläkettä tai -rahaa ei saa automaattisesti, vaan sitä pitää aina hakea erikseen.

Niille entisille kansanedustajille, joiden toimeentulo ei riipu sopeutumiseläkkeestä, sen nostaminen on omantunnon kysymys.

Esimerkiksi hämeenlinnalainen Johannes Koskinen (sd.) alkoi nostaa tätä työttömyysetuutta oitis hyväpalkkaisen pankkipestinsä päätyttyä syyskuun alusta. Joku toinen olisi voinut pitää sitä moraalisesti ongelmallisena tai liian isona mainehaittana.

Koskisen sopeutumiseläkejakso jäi tällä kertaa kolmeen kuukauteen, sillä hän aloittaa uuden työprojektin joulukuun alussa.

 

Hämeenlinnalainen Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) on elänyt sopeutumiseläkkeellä jo vuodesta 2011.

– Minusta on aivan oikeutettua ja ymmärrettävää, että tällaisesta etuoikeudesta keskustellaan ja että siihen tehdään muutoksia.

– Minulle käy kaikki. En lähde eduskuntatalon rappusille banderollin kanssa protestoimaan, Ojansuu-Kaunisto nauraa.

Sopeutumiseläkkeen ansiosta Ojansuu-Kaunisto on pystynyt opiskelemaan. Hän aloitti teologian opinnot Helsingin yliopistossa vuonna 2012 ja pyrkii valmistumaan ennen ensi kevään eduskuntavaaleja.

– Olen nöyrän kiitollinen tällaisesta mahdollisuudesta.

 

Rajattoman keston lisäksi kansalaisten oikeustajua on koetellut varsinkin se, ettei sopeutumiseläkkeissä ole huomioitu pääoma- eikä yritystuloja. Toinen yleinen “lypsämistyyli” on osittaisella työajalla temppuilu.

Suurin kohu on syntynyt Tuija Nurmen (kok.) kikkailusta. Nurmi on nostanut sopeutumiseläkettä, vaikka työskentelee samaan aikaan oman yrityksensä kautta Terveystalon lääkärinä.

Anne Holmlund (kok.) on tienannut sopeutumiseläkeaikanaan merkittävästi pääomatuloja.

Myös esimerkiksi Suvi Lindén (kok.) ja Tanja Karpela (kesk.) ovat tehneet töitä omien yhtiöidensä kautta sopeutumiseläkettä nostaessaan.

Päivi Lipponen (sd.) on puolestaan ottanut miehensä Paavo Lipposen (sd.) konsulttifirman toimitusjohtajuudesta vain sen verran palkkaa, ettei sopeutumiseläkettä ole leikattu. Lisäksi hän on työskennellyt sivutoimisena opettajana samalla ilmaisen rahantulon maksimoivalla reunaehdolla.

Ismo Seivästö (kd.) on nostanut sopeutumiseläkettä jo vuodesta 2003, vaikka on työskennellyt samanaikaisesti vakituisessa virassa pappina. Tämä on onnistunut siten, että Seivästö on tehnyt joka toisen kuukauden töitä ja ollut joka toisen kuukauden vapaalla. Sopeutumiseläkettä nostava Arto Seppälä (sd.) puolestaan työskentelee osa-aikaisesti Itä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastajana.

Näitä sopeutumiseläkeläisiä eivät kohut vaikuta hetkauttaneen: kaikki seitsemän löytyvät myös Kevan tuoreimmalta eli lokakuun listalta sopeutumiseläkkeen saajien joukosta.

 

Kirsi Ojansuu-Kauniston mielestä sopeutumiseläkkeellä kikkailu ei ole kunniaksi entisille kansanedustajille.

– Se ei näytä hyvältä eikä esimerkilliseltä. Aina pitäisi ymmärtää kunnioittaa omalla toiminnallaan myös sitä lain henkeä ja alkuperäistä ajatusta.

Tällä hetkellä sopeutumiseläkettä tai -rahaa maksetaan noin 30 entiselle kansanedustajalle ja yhdelle entiselle europarlamentaarikolle. Lähes kaikki heistä saavat vielä toistaiseksi nimenomaan sopeutumiseläkettä, eivät sopeutumisrahaa. FL

 

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeen tai -rahan saajat lokakuussa 2018:

SDP:

Arja Alho

Arto Bryggare

Saara Karhu

Johannes Koskinen *

Marjaana Koskinen

Merja Kuusisto

Päivi Lipponen

Heli Paasio

Arto Seppälä

Pauliina Viitamies

Tuula Väätäinen

 

Kokoomus:

Pertti Hemmilä

Anne Holmlund

Marjut Kaarilahti

Eija-Riitta Korhola**

Suvi Lindén

Marjo Matikainen-Kallström

Tapani Mäkinen

Tuija Nurmi

Marjukka Parpola (os. Karttula)

 

Keskusta:

Tuomo Hänninen

Tanja Karpela

Katri Komi

Kari Kärkkäinen***

Mikko Kärnä

 

Vihreät:

Merikukka Forsius

Kirsi Ojansuu-Kaunisto

Tuija Pykäläinen

 

Vasemmistoliitto:

Minna Sirnö

 

Kristillisdemokraatit:

Ismo Seivästö

 

RKP:

Astrid Thors

 

Perussuomalaiset:

Osmo Kokko

 

Lähde: Keva

 

* Koskisen sopeutumiseläke katkesi tällä erää marraskuun loppuun uuden työprojektin vuoksi.

** Korhola on entinen europarlamentaarikko, joka ei ole toiminut kansanedustajana. Edusti alkujaan kristillisdemokraatteja mutta loikkasi jo ensimmäisellä kaudellaan kokoomukseen.

***Kärkkäinen aloitti eduskunta-uransa kristillisdemokraattina mutta loikkasi jo ensimmäisellä kaudellaan keskustaan.

 

Kansanedustajien nykyinen sopeutumiseläke lakkautetaan ja korvataan sopeutumisrahalla, jonka piirissä ovat jo tällä hetkellä vuonna 2011 ja sen jälkeen valitut kansanedustajat. Sopeutumisraha on vähintään 2 100 euroa kuukaudessa, ja sitä voi saada korkeintaan 3 vuotta.

Täysi sopeutumiseläke on 60 prosenttia palkasta. Sopeutumiseläkkeen kestoa ei ole rajattu.

Ennen vuotta 2011 eduskuntaan valitut kansanedustajat ovat olleet oikeutettuja sopeutumiseläkkeeseen, jos ovat työskennelleet kansanedustajina vähintään seitsemän vuotta.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

20.2.2020

Uusimmat